Atopijski dermatitis, ili ekcem, je zapaljenska bolest kože koja se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešća kod dece. Nova studija, iz 2023. godine, analizirala je način ishrane majki tokom trudnoće i učestalost pojave atopijskog dermatitisa kod njihove dece. Rezultati su pokazali da su deca majki, koje su tokom trudnoće upražnjavale vegetarijansku ili vegansku ishranu, imala 35% manji rizik da razviju ekcem u prvih 18 meseci života.

Ova studija potvrđuje rezultate nekih ranijih, koje su pokazale benefite upražnjavanja plant based ishrane tokom trudnoće na zdravlje potomstva. Autori smatraju da je, s obzirom na ovakve rezultate, neophodno nastaviti dugoročno praćenje dece, kako bi se utvrdila eventualna povezanost ishrane majki sa pojavama drugih alergija kod dece. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Pediatric Allergy and Immunology Journal.

Plant based ishrana u trudnoći

Stav Američke Nutricionističke Akademije(Academy of Nutrition and Dietetics) je da je dobro planirana i uravnotežena plant based ishrana zdrava i nutritivno adekvatna za sve faze života, uključujući tu i trudnoću. Preporuka je da se u planiranju ishrane prate sve zdravstvene preporuke kako bi se osigurao adekvatan unos svih neophodnih nutrijenata.

Organizacija Komitet Lekara za Odgovornu Medicinu (PCRM) preporučuje trudnicama da ukoliko upražnjavaju plant based ishranu, treba da obrate pažnju da povećaju dnevni unos proteina za 25 g svakoga dana, kako bi dostigle preporučenih 1.1 g/kg telesne mase, budući da su potrebe za proteinima tokom trudnoće uvećane.

Takođe, preporučuju da trudnice svakodnevno konzumiraju tamno zeleno lisnato povrće (1-2 porcije), ostalo povrće i voće (4-5 porcija), mahunarke i proizvode od soje (3-4 porcije), integralne žitarice (6 ili više porcija), ali i semenke i orašaste plodove (1-2 porcije). Upozoravaju na potrebu da se obrati pažnja na unos gvožđa, kao i na vitamine B12, D i kalcijum, ako trudnice ne konzumiraju mlečne proizvode.