Boeing 777-200 (G-VIIP) poleteo je sa aerodroma JFK u 21:53 EDT (što je 2:53 po srednjeevropskom vremenu)) i leteo na visini od preko 12.000 metara (FL400) iznad Atlantika više od 3 sata kada je posada leta bila primorana da proglasi medicinsku hitnost.

Prema dostupnim informacijama, kapetan aviona je odmah kontaktirao kontrolu leta nakon što je jedan od pilota postao nesposoban da obavlja svoje dužnosti. Ova neočekivana situacija rezultirala je odlukom o hitnom preusmerenju leta.

Avion je bio preusmeren ka aerodromu St. John's International Airport (YYT) u Nju Faundlendu u Kanadi, gde su medicinska pomoć i podrška bili dostupni prilikom sletanja.

U savremenom vazdušnom saobraćaju, sigurnost putnika je apsolutni prioritet. Kada se desi situacija u kojoj pilot postane nesposoban za upravljanje letelicom usled medicinskog incidenta, avio kompanije imaju precizno definisane procedure kako bi brzo i efikasno reagovale.

Kada se primeti da pilotu pozli ili da nije u stanju da obavlja svoje dužnosti, prva reakcija posade je da odmah prijavi situaciju kapetanu - ili prvom oficiru ako je kapetan taj koji je onesposobljen - ili kontroloru leta. Ovo omogućava brzo i efikasno postupanje i koordinaciju akcija.