Proljeće je uskoro tu, a to znači da za mnoge kreće razdoblje kijanja, kašljanja i suznih očiju zbog širenja polena u prirodi. Ali, ako osjetite simptome alergije takođe postoji mogućnost da pretnja dolazi iz vašeg doma u obliku sobnih biljaka.

Prema jednoj kompaniji za lijekove protiv alergija, četiri sobne biljke su poznate po tome što otežavaju disanje ako imate određene alergije na polen ili plijesan, prenosi Večernji list

Paprati su popularne zbog svog bujnog zelenog lišća i malog održavanja, ali neki ljudi sa alergijama ili astmom mogu iskusiti pogoršanje simptoma u njihovom prisustvu.

„Paprat se obično bira kao kućna biljka jer je netoksična, što je čini dobrom opcijom za ljude sa decom i kućnim ljubimcima“, objašnjavaju stručnjaci, međutim, udisanje spora paprati može pogoršati alergije.

Paprati su takođe sklone rastu buđi u svom tlu, što takođe može izazvati alergije. Udisanje spora plijesni može izazvati tipične simptome alergije kao što su kijanje i svrab.

Fikus benjamin

„Fikus benjamin je relativno čest alergen u zatvorenom prostoru“, slažu se stručnjaci. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da fikus benjamin može izazvati i neprijatne simptome.

Mogu da izazovu alergijski rinitis i astmu, a biljke fikusa takođe mogu da oslobađaju sitne čestice lateksa, hemijskog jedinjenja sličnog njegovom soku, ali odvojenog od njega. Ove čestice mogu da iritiraju oči i kožu i mogu da izazovu kijanje.

Bršljan je još jedna sobna biljka koja može izazvati simptome ako ste osetljivi. Konkretno, možete doživeti kontaktni dermatitis ako dodirnete biljku, kažu stručnjaci.

Osetljivost na bršljan je češća nego što se pretpostavlja, kaže studija JAMA Dermatology. Ova česta ukrasna biljka može uzrokovati dermatitis, ne samo od lišća i stabljike, već i od korijena. Važno je naglasiti da dermatitis klinički može nalikovati onom od otrovnog bršljana

Takođe je važno napomenuti da ne postoji botanička veza između engleskog bršljana i otrovnog bršljana, ali oba mogu izazvati alergijsku reakciju. Iako engleski bršljan nije tako opasan kao istoimeni otrovni bršljan, on ipak može izazvati blage alergije i iritacije.