Time će biti blokirano sve što usvaja Predstavnički dom, a najvećim dijelom i Savjet ministara BiH.

Prema Poslovniku, kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata (od ukupno 15) uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

U Klubu Bošnjaka nijedna stranka nema tri delegata. Dva ima SDA (Šefik Džaferović i Safet Softić), a po jednog NiP (Kemal Ademović), DF (Dženan Đonlagić) i SBiH (Džemal Smajić).

Teoretski, to znači da tri delegata mimo SDA mogu da dođu na sjednicu i da otkoče rad Doma naroda BiH. Međutim, to je teško očekivati znajući kako su se ponašali u ponedjeljak kada su jedinstveno napustili sjednicu samo zbog toga što je u dnevni red uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je predložio SDS. Osim toga, SDA i DF uglavnom nastupaju usaglašeno.

Odlučivanje

Odlučivanje je nešto sasvim drugo u odnosu na kvorum. Odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju. Delegati ulažu napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinuizabranih s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i Poslovnikom. U slučaju delegata iz FBiH potrebna su tri.

Ako Kolegijum ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina ukupnog broja delegata koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi protiv ne sadrže dvije trećine ili više delegata izabranih iz svakog entiteta.

U prevodu, i bez bošnjačkih glasova ima prostora za donošenje odluka u Domu naroda BiH, ako za njih glasaju hrvatski delegati. U konkretnom slučaju, HDZ je poručio da je protiv ovakvog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, pa nema ništa od njegovog donošenja.