Pre dva dana, baš na godišnjicu smrti premijera Zorana Đinđića, stigla je vest iz direkcije „Kana“ da je „Sablja“ među osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala serija „Canneseries“, koji će biti održan od 5. do 10. aprila.

Serija, odnosno prve dve epizode od osam, imaće svetsku premijeru 8. aprila u Velikoj dvorani „Limijer“, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe, a nakon prikazivanja na letnjim festivalima, naći će se i pred gledaocima Radio-televizije Srbije, saopštio je Javni servis.

– Ponosni smo što je stroga i rigorozna komisija odlučila da uvrsti našu seriju među osam iz celog sveta. Kada smo Goran, naša producentkinja Snežana Hauvelingen i ja odlučili da apliciramo na više festivala, nismo se mnogo nadali. Međutim, vrlo brzo stigao je odgovor, i to od nekoliko prestižnih festivala, ali smo na kraju odlučili da to, ipak, bude u Kanu – otkriva Tagić za naš portal.

Presudio je kvalitet

Na pitanje šta misli koji su faktori presudili da se selektori odluče baš za „Sablju“ kaže:

– Kako su nam i sami selektori potvrdili, presudio je kvalitet, ali i značajna tema za Srbiju i ne samo za nju. Doduše, selektorka Kanskog festivala nam je priznala da pre gledanja serije nije znala ništa o Zoranu Đinđiću, ali da su je preciznost i jasnost naše priče izuzetno privukle. To je potvrda da smo uspeli ono što smo želeli – da seriju može da gleda publika širom sveta, da im bude jasna i da iz nje saznaju šta je potrebno. Ali, isto tako nam je bilo važno da naša priča ne vređa inteligenciju ljudi odavde koji se jako dobro sećaju svega što se desilo.

Na seriji „Sablja“ radilo se godinama unazad. Okosnica radnje ovog napetog političkog trilera jeste taj 12. mart 2003. godine, kada je usred bela dana ispred zgrade Vlade Srbije ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić. Dok se u očima javnosti čini veoma jasnim ko su atentatori, mlada novinarka u usponu Danica Mandić pokušava da otkrije pravu pozadinu atentata… Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, Tagić i Stanković sa timom scenarista sklopili su priču koja daje presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina, dočaravajući atmosferu neizvesnosti koja je vladala nakon ubistva premijera Zorana Đinđića u Srbiji.

Đinđić najznačajnija figura našeg doba

U seriji “Sablja”, čiji scenario potpisuju Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Tagić i Stanković, Dragan Mićanović igra premijera Zorana Đinđića, Milica Gojković novinarku Danicu Mandić, Ljubomir Bandović policajca Borisa Rakića i Lazar Tasić Uroša Ristića Malog.

Vremenska distanca od 21 godine, kako je i ranije Tagić isticao, sasvim je dovoljna da se serija o ubistvu Zorana Đinđića i svim okolnostima toga vremena snimi.

– Mislim da postoji sasvim dovoljno i dokaza i činjenica koje o toj seriji treba da se kažu. Zoran Đinđić je, verovatno, najznačajnija politička figura našeg doba i ovaj događaj je definitivno prelomna tačka srpskog društva i najbolje oslikava ono što smo mi bili devedesetih, pa dvehiljaditih, i ono što smo danas – ocenjuje reditelj i scenarista.

Upitan o burnim reakcijama javnosti kada je RTS odložio premijeru na televiziji, najavljenu za 24. februar, samo četiri dana uoči emitovanja zbog „interesovanja svetske javnosti i poziva koji sanjaju filmski autori širom sveta“, i nakon prikazane dve epizode predstavnicima medija u „MTS dvorani“, kaže da je to bilo sasvim očekivano zbog osetljivosti teme i važnosti Đinđića za ovo društvo.

Živimo u ostrašćenom vremenu

– Očekivali smo svakakve reakcije. Morali smo da sačekamo zvanično saopštenje Kanskog festivala. Nažalost, ono je stiglo baš na dan godišnjice smrti Zorana Đinđića. Nismo želeli da taj dan slavimo, niti da se busamo u grudi što nam je serija prošla u Kanu. To je dan kada se govori o Đinđiću, dan kada bi trebalo da ga se setimo i zamislimo – iskren je naš sagovornik.