U tužbi podnetoj u februaru Visokom sudu u Londonu Nord Stream AG imenovao je kao okrivljene Lloyd's Insurance Company i Arch Insurance, koji su servisirali projekat u podmorju, prenosi Indeks.

Prema sudskim dokumentima, Severni tok tužio je Lloyd's u svoje ime ali i kao predstavnik drugih potpisnika polise koje su izdali osiguravači, uključujući Munich Re.

Troškovi od 1,35 milijardi evra

Kompanija sa sedištem u Švajcarskoj potvrdila je u elektronskoj poruci ugovorni spor s osiguravačima sistema cevovoda na trgovačkim sudovima u Londonu.

Prema sudskim podnescima, kompanija trenutno preliminarno procenjuje "troškove ispumpavanja vode i stabilizacije gasovoda, kompletne popravke i zamene izgubljenog gasa" na 1.2 milijarde do 1.35 milijardi evra.

U tužbi navode i da jedan cevovod na mestu oštećenja izgleda "potpuno uništeno i deformisano", ali i "glatko i prerezano" na drugom delu.

Lloyd's je odbio da komentariše tužbu. Arch nije odmah odgovorio na upit Rojtersa za komentar.

Konzorcijum Nordstream vlasnik je gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2. Severni tok 1 sastojao se od dve cevi i isporučivao je ruski gas u Nemačku od 2011. odnosno 2012. godine, uz ukupan transportni kapacitet od 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Nemačka ne želi da objavi ko je kriv

Gasovod Severni tok 2 trebalo je da udvostruči isporuke i završen je pred kraj 2021. Nemačke vlasti su u više navrata odlagale izdavanje dozvola za početak rada, a projekat je stavljen na led nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Sedište konzorcijuma je Nordstream u Švajcarskoj, a njegovi članovi su ruski proizvođač gasa Gasprom, s udelom od 51 odsto, kao i nemačke energetske kompanije Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i holandski Gasunie.

Nakon eksplozije u septembru 2022. evropske vlade posumnjale su u sabotažu iza koje stoji "državni akter". Švedska, Danska i Nemačka pokrenule su istragu kako bi utvrdile krivca. U februaru Stokholm i Kopenhagen su objavili da je istraga zaključena i prosledili zaključke Nemačkoj.

Nemačka odbija da objavi rezultate istrage, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.