Nekada ranije, sam telefon vas je upućivao na Google mape, jer se 2012. pojavio Apple Maps ali je imao dosta grešaka: neke zemlje su pogrešno označene, neke uopšte nisu imale imena, a neka uputstva su bila pogrešno označena.

Izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, tada se izvinio i rekao korisnicima da, dok se ne poprave problemi, mogu da isprobaju i neke alternative.

Sada, međutim, Apple Maps je jednako dobra, ako ne i ponekad bolja aplikacija od konkurencije, ali "jabuka" svejedno planira da nekim iOS korisnicima pruži mogućnost da promene svoju podrazumevanu (default) aplikaciju za navigaciju kad stigne iOS 18.

"Apple planira da uvede novu podrazumevanu kontrolu za korisnike u podešavanjima za aplikacije za navigaciju. Apple ima za cilj da ovo rešenje učini dostupnim do marta 2025. godine", navela je kompanija. Ovo će se, bar u početku, odnositi samo na EU i plod je novog Zakona o digitalnim tržištima (DMA)

Jednom kada Apple vlasnicima iPhone uređaja u EU da zeleno svetlo da promene svoju podrazumevanu aplikaciju za navigaciju, moći će da, na primer, stave Google Maps ili Waze umesto Apple Maps.

Uvek postoji mogućnost da Apple omogući korisnicima iPhone-a i na drugim tržištima, pa ćemo pratiti budno šta se dešava na ovom polju.