Očekuje se da taj svetski događaj čija je tema „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ i koji će trajati tri meseca, od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, doprinese daljem privrednom rastu Srbije i razvoju brojnih sektora.

Od građevinske industrije, preko turizma i ugostiteljstva, do nauke, inovacija, modernih tehnologija, kulture, sporta, napredak se očekuje u svim oblastima društva. Jer EXPO, nije samo EXPO. To je, kako smo mogli čuti i od najviših državnih zvaničnika, prilika za dalji, ubrzani napredak naše zemlje. Cele zemlje. Prilika da se Srbija još bolje pozicionira na međunarodnoj sceni, da privuče nove investitore, turiste, poslovne ljude.

Ne iznenađuje što tako veliki projekti bude veliko interesovanje, jer mnogo se očekuje. Ekspo treba da bude „zamajac i motor razvoja“, „lokomotiva“ koja vuče našu privredu. A da bi taj „motor“ dobro radio i da bi sve bilo u skladu sa planovima, zaista mora da postoji dobra organizacija. Potrebni su energija, znanje, posvećenost, iskustvo, konačno i ljubav prema svojoj zemlji. Sve to, skupilo se u Dušanu Borovčaninu, direktoru preduzeća EXPO 2027, koji, iako po godinama mlad, svojim kvalifikacijama pokazuje da je spreman da bude na čelu tog važnog preduzeća.

„Gde god da dođem da radim, nekako ispadne da sam najmlađi. Navikao sam. Pa opet, iako mlad po godinama, ponosan sam na svoju radnu biografiju i na sve što sam do sada postigao. Angažovan sam kao prodekan na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum u Beogradu, ali i kao gostujući profesor na poslediplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Strazburu u Francuskoj, konkretno na njihovoj EM Bussiness School, i to od 27. septembra 2022. godine“, navodi Dušan Borovčanin.