Govoreći nakon posjete Faklandskim ostrvima, rekao je da bi nasilje trebalo prekinuti "odmah" nakon što je član ratnog kabineta Benjamina Netanjahua zaprijetio invazijom na grad Rafu ukoliko taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do ramazana.

Vlada Velike Britanije nije podržala pozive na trenutni  prekid vatre, već podržava "održivi" prekid neprijateljstava.

Ipak, međunarodni pritisak raste na Izrael jer planiraju kopnenu ofanzivu u Rafu, gdje je oko 1,5 milion Palestinaca potražilo utočište od izraelske vojne ofanzive.

"Pozivamo na zaustavljanje borbi upravo sada, mislimo da je ono što nam je potrebno je pauza u borbama i da taoci izađu i uđe pomoć. To bi se trebalo dogoditi odmah. Onda ono što trebamo učiniti je pretvoriti tu pauzu u trajno, održivo primirje. Puno stvari morat će se dogoditi da to bude tako i da se borbe ne ponove", kazao je Cameron.

Dodao je kako vođe Hamasa moraju otići iz Gaze.

"Morat ćemo vidjeti vođe Hamasa kako napuštaju Gazu, morat ćemo vidjeti srušenu mašineriju terorizma, morat ćemo vidjeti pravi horizont za palestinski narod, novu palestinsku vladu", dodao je. Učinimo da se to dogodi, zaustavimo borbe sada, pustimo taoce i nastavimo dalje dalje. To je ono što treba da se dogodi, a ne ofenziva u Rafu", dodao je britanski ministar vanjskih poslova.