On je takođe naglasio da je Berlin u dometu ruskih projektila stacioniranih u ruskoj eksklavi Kaljinjingrad.

Njegove izjave su tek poslednje u nizu upozorenja visokih zapadnih zvaničnika o opasnosti od potencijalnog rata s Rusijom. Naime, vojske NATO-a ojačale su svoje kapacitete i spremnost od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ako je eskalacija rata u Ukrajini u totalni sukob između NATO-a i Rusije za sada izbegnuta, postoje zabrinutosti da Zapad nije zaista prihvatio da se radi o stvarnom riziku.

General-pukovnik Aleksander Solfrank, zapovednik vojnog logističkog centra NATO-a u Nemačkoj, rekao je ranije ovog meseca da bi NATO trebalo da bude spreman na mogućnost ruskih raketnih napada u Evropi u slučaju totalnog rata.

Upozorio je da bi Nemačka verovatno bila jedna od potencijalnih meta.

Na pitanje da li je Poljska u opasnosti, Sikorski je rekao: "Ruski predsednik Vladimir Putin je pretio Poljskoj, Letoniji i Finskoj. Kada preti nekoj zemlji, ozbiljan je. Prečesto ga nismo shvatali ozbiljno."

"A nuklearno oružje u blizini Kaljinjingrada, projektili tipa Iskander, mogli bi stići do Berlina. Uvek me čudi što to nije tema u Nemačkoj", dodao je.

Sikorski je istaknuo da je ukupna ekonomska moć Zapada 20 puta jača od Rusije, ali da Rusija uprkos tome ima glavnu reč u proizvodnji municije. "Moramo mobilizovati naše snage", rekao je.

"Ako bi Amerikanci uskratili svoju pomoć, onda je pred nama ozbiljna dilema. Morali bismo ili zameniti Ameriku, odnosno udvostručiti naše napore, ili pustiti Putina da osvoji Ukrajinu", dodao je Sikorski.