Svoje viđenje događaja ambasadori su izneli autorima dokumentarnog serijala "Putin protiv Zapada: u ratu", koji će biti emitovan 29. januara na Bi-Bi-Sijevoj striming platformi "BBC iPlayer

"Vest se kao požar proširila Savetom bezbjednosti (Ujedinjenih nacija). Skoro ste mogli da čujete kako mobilni telefoni vibriraju. Moj ruski kolega Vasilij Nebenzja je pogledao u svoj mobilni telefon i video vest. Očigledno je da mu nisu rekli da će Rusija pokrenuti invaziju", rekla je Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama.

"(Generalni sekretar Ujedinjenih nacija) Antonio Gutereš je sedeo pored mene i pitao me da li znam. Rekao sam mu da prvi put čujem za", rekao je Vasilij Nebenzja, ambasador Ruske Federacije pri UN.

"Očekivali smo da će se to desiti. Niko od nas nije predvideo da će Rusija biti tako smela i napasti tokom sednice Saveta bezbednosti", rekla je Linda Tomas-Grinfild, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u UN.

"Očuvanje mira je glavna misija UN. Kada stalna članica Saveta bezbednosti napadne drugu zemlju, vidite kako se UN urušavaju", rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.