Problem u organizaciji i rasporedu mečeva izazvao je u nekoliko navrata veliku buru, a na kraju dana navijači nisu mogli da budu zadovoljni.

U čitavu priču indirektno je umješan i Novak Đoković, iako srpski teniser ne snosi ni trunku krivice za situaciju koja je izazvala revolt navijača.

Ideja od samog početka ovogodišnjeg turnira je bila da se ubacivanjem ekstra dana za mečeve prvog kola smanji broj mečeva po danu na jednom terenu i time spriječi da se igra do kasno u noć što utiče i na performanse tenisera i komfor navijača.

Djelimično se to i postiglo, ali je kako je turnir odmicao situacija ispadala iz kolosjeka.

Planove je djelimično poremetila kiša, ali i činjenica da je jedna stvar u organizaciji ostala neprominenjena, pa smo tako dobili situaciju da na primer Danil Medvedev igra do duboko u noć.

Vrhunac frustracije je ipak nastao u utorak tokom prvih mečeva četvrtfinala u obje konkurencije.

Naime, pravilo za posjetu na „Rod Lejver areni“ kaže da su razdvojeni mečevi dnevne i noćne sesije i da se između njih pravi pauza kako bi se tribine ispraznile, a zatim napunile gledaocima koji su imali kartu za noćni program koji je ujedno i najskuplji na turniru.

Problem tog utorka bio je u tome što su se mečevi dnevnog programa između Koko Gof i Aline Kalinjinskaje i Novaka Đokovića i Tejlora Frica toliko odužili, da je sa pauzom večernja sesija kasnila više od dva sata što je razbjesnelo navijače..

„Mislio sam da će dan više doneti bolji rasproed mečeva na turniru, ali su organizatori beskorisni, jer nisu u stanju da naprave normalan raspored“ rekao je za australijske medije jedan od frustriranih navijača.

Jedan par koji je platio po 450 dolara za karte rekao je da im je to prvi put da kupe kartu za noćne sesije nakon što su godinama gledali dnevni program, a da nisu bili sigurni to veče da će je iskoristit.

„Ako ovo ode na pet setova, moraćemo da odemo ranije, neki sutra moraju i na posao“ istakao je jedan od dvoje pomenutih navijača, dok je djevojka rekla da organizatori ne bi trebalo da „pokušavaju da stisnu“ sve velike mečeve na „Rod Lejver Areni“, i da je potrebno ozbiljno preispitati raspored.

Druga frustrirana žena koja je doletnela sa Novog Zelanda na turnir rekla je da je platila letove, smještaj, karte „i da ne može čak ni da ostane i vidi sve“.

„Neću ostati do četiri sata ujutro. Zaustavite ove kasne mečeve, zaista mi je žao igrača“.

Ovo su samo neke od ispovjesti navijača koji sve glasnije traže da se mečevi rasporede i na više terena ako treba kako bi se izbjegla ovakva situacija.

Sve to je kumovalo da mediji na neki način pokušaju da uvuku i Novaka Đokovića, koji se našao u situaciji da odgovara na pitanja vezana za raspored, iako je i sam bio u situaciji da igra mečeve u terminima koji mu ne odgovaraju.

Upitan je posle meča sa Tejlorom Fricom da li je u prednosti u odnosu na nekog iz duela Andreja Rubljova i Janika Sinera, koji tek treba da počne, a čiji će pobjednik igrati protiv?

„Kakvu prednost ću imati? Imamo dva dana. Igramo polufinala u petak, tako da dovoljno je vremena da odmorimo. Rasporedi su postali značajna tema. Nisam mogao da dam jasan odgovor na to, jer se pitaju organizatori. ATP je smislio tu promjenu pravila, ali Grend slemovi su nezavisni. Znamo da postoje dvije sesije. Ako muškarci igraju 3,4 sata i treba im 45 minuta da očiste stadion, potrebno je dosta vremena. Nije idealno. Nije sjajno za Sinera i Rubljova. Možda će početi i u ponoć, Znam da je za navijače uzbudljivo da vide kraj meča u dva ili tri ujutru. I ja sam bio dio takvih, ali to nije zabavno za nas. Ali da, shvatam poentu. Možda bi trebalo organizovati manje mečeva. To će se teško desiti jer svaki meč nosi veliku ekonomsku vrijednost. Mnogo je elemenata u igri. Vlasnici prava na prenos donose mnogo novca turniru. Na kraju dana, oni su ti koji povlače liniju. Kreg Tajli je sjajna osoba, uvek pokušava da olakša igračima i uzme njihovo mišljenje u razmatranje. Ali, TV kanali imaju veliku moć. Teško je reći šta je najbolji scenario“ pokušao je Đoković da da odgovor na ovo pitanje.

To nije bilo prvi put da je morao da se bavi temom rasporeda, iako nije bila njegova krivica.

Iako je u prošlosti bilo mnogo situacija da su neki šampioni bili priveilegovani na brojnim turnirma, Đoković je čak i u Austrlaiji rijetko kad bio u takvoj situaciji