Priroda nas nekada zaista zna prilično začuditi. Jedan od takvih slučajeva stiže iz Australije.

Tamošnji naučnici otkrili su malene tobolčare kod kojih se*s traje 14 sati, a završava tako da mužjak umre, a ostali ga pojedu.

Svainsonov antehinus (poznat i kao tamni tobolčarski miš) velik je otprilike kao miš i endemska je vrsta u Australiji.

Hrani se miševima, gušterima, pticama i malim sisarima. Kada su ih stručnjaci počeli proučavati otkrili su prilično zanimljivu stvar: semelparitet.

Taj stručni naziv opisuje ponašanje koje je zaista neobično: reprodukciju koja je zapravo samoubilačka.

Naime, tokom sezone parenja (koja traje od jedne do tri sedmice) mužjaci i ženke nastoje imati što više partnera u onome što biolog Tehnološkog Univerziteta Kvinslend Еndju Bejker opisuje kao „bjesomučne napade“ koji traju do 14 sati.

To je maratonski podvig koji uzima najveći danak. Nivo hormona stresa i testosterona postaje toliko visok u tijelima sićušnih mužjaka da oni umiru ili od unutrašnjeg krvarenja, zbog oslabljenog imuniteta ili otkazivanja jetre i bubrega.

Nakon njihove smrti, na ženkama je da se brinu o mladima koji dođu na svijet.

Zašto to traje tako dugo?

Ženke su plodne samo kratko vrijeme, pa se mužjaci takmiče koji će je uspjeti oploditi.

Umjesto da se potuku oko nje, što rade mnoge druge vrste, oni nastoje nadmudriti jedan drugog tako da će zapravo što duže vremena provesti u se**ualnom činu, ostavljajući ženki malo vremena da nađe drugog.

Ali, još je nešto iznenadilo stručnjake. Oni su najprije zaključili da tijela mrtvih mužjaka pojedu drugi tobolčari iz njihove porodice, ali su sasvim slučajno otkrili da to uopšte nije slučaj.

Еndrju Bejker i ekolog Еliot Boverman pješačili su kroz Point Lukaut u Nacionalnom parku Nju Ingland u Novom Južnom Velsu u avgustu 2023. kada su čuli šuštanje.

Nekoliko trenutaka kasnije, vidjeli su tamni tobolčarski miš kako vuče mrtvog pripadnika svoje vrste, a onda ga jede..

Par je izvadio mobilne telefone i počeo snimati.

„Kanibalizam se vrlo rijetko može posmatrati u divljini“, rekao je Bejker u saopštenju, piše „Vajs“.

Kasnijom analizom snimka su utvrdili da je mrtvo stvorenje mužjak, a pošto mu je nedostajalo krzno i imao je oštećeno oko, zaključili su da su to posljedice maratonskog se**a i shvatili šta se događa s mužjacima nakon akcije. Iako ih je to iznenadilo, nije rijetkost u prirodi.

„Mužjaci umiru, što pruža priliku za dobijanje lakog obroka. To se odnosi na druge mužjake, ali i ženke koje čekaju malene ili ih već imaju“,- pojasnio je Bejker.