Ovoga puta, Mikica će 24. marta uz blagoslov patrijarha Porfirija krenuti od Hrama Svetog Save do Hrama Hrista Spasitelja, dok će njegov saputnik na ovom hodočašću biti humanista i sportista Ivan Mladenović iz Šida. Ivanu takođe ovo nije prvi put da pešači u humanitarne svrhe, te su iza njega brojne misije koje je prepešačio ili prešao biciklom kako bi pomogao deci kojoj je pomoć neophodna.


Kako pojašnjava glumac i humanitarista za naš portal, inspiracija mu je bio njegov sin Mihailo, ali i želja da pomeri sopstvene granice.

- Želja da pomeram sosptvene granice i da čineći dobro prema drugima budem bolji čovek. Želja da za svog sina i sve druge osobe koje imaju Autizam stvorimo sigurniju i humaniju budućnost... To su motivi koji mi daju snagu da prevaziđem svoje slabosti i stignem do cilja! - kaže nam Petronijević.

Kao član udruženja "Svici u mraku" Mikica navodi da su u ovu godinu ušli sa mnogo entuzijazma i novih ideja. Na leto planiraju proširenje kampa u selu Venčani kod Aranđelovca, u kom su sve aktivnosti za osobe sa autizmom besplatne. Takođe, ovoga puta planira u svoju akciju da uključi i umetnike, te poziva sve zainteresovane da mu se priključe.

Praznični su dani, vreme darivanja i poklona, vreme slavlja i veselja, a onda život nastavlja dalje i ponovo svakodnevne borbe brojnih ljudskih sudbina. Udruženje "Svici u mraku" sa puno planova i entuzijazma ulazi u novu 2024 godinu. Ove godine realizovaćemo treći letnji inkluzivni kamp za decu i osobe sa autizmom. Brojnim budućim akcijama želimo da skrenemo pažnju javnosti i državnih institucija na probleme porodica roditelja i dece koji žive sa autizmom.  Naš aktivizam i naša borba nije usmerena ka ugrožavanju i osporavanju tuđih prava, naprotiv, mi se borimo lepotom i umetnošću, želimo da damo svoj doprinos da oplemenimo i humanizujemo svet oko nas. Zato pozivamo umetnike da nam se pridruže - poručuje glumac.

Ušravo zato, "Svici u mraku" organizovaće veliku humanitarnu likovnu koloniju, gde će pozvati što više umetnika da doniraju po jedno svoje delo. Zajednička izložba održaće se na Trgu Rebublike u danima kada se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom, a biće organizovane i tribine na kojima će biti reči o gorućim problemima osoba sa ovom dijagnozom.

- U junu mesecu kreće treći letnji inkluzivni kamp. Pozivamo profesionalna i amaterska pozorišta, kao i slobodne glumce da u našem centru igraju svoje predstave za naše korisnike. Pozivamo i neuropsihijatre, defektologe, logopede ,medicinske sestre, vaspitače i sve one koji misle da nam mogu pimoći i unaprediti naš rad da daju svoj doprinos - kaže on.

Mikica i ove godine hodočašćem nastavlja prikupljanje novčani sredstava za proširene smeštajnih kapaciteta i izgradnju letnjikovca u okviru defektološkog parka, ali i realizaciju svakodnevnih aktivnosti u centru za dnevni i višednevni boravak dece i osoba sa autizomom

Podsetimo, Iako je Petronijevićev sin bio jedan od ključnih razloga zbog čega se odlučio na ovu avanturu, Mikica kaže da je to uradio i za svu drugu decu i njihove roditelje.

Moj sin Mihailo (25) ima dijagnozu poremećaja iz autističnog spektra i upravo zbog njega ali i sve druge dece želim da pokrenem inicijativu i pokušamo da utičemo na odgovorne institucije da nađu sistemsko rešenje za pomoć deci i osobama sa autizmom. Takođe potrebna nam je i veća podrška i pomoć porodicama tih kategorija društva - kaže on.

Ukoliko želite da učestvujete u akciji, novac možete uplatiti na žiro račun:

Svici u mraku 34306 Venčane

265-3300310011575-11

Ili

Slanjem SMS 105 na 2407