Ova obuka, kako naovde, provodi se u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH, te pokazuje "posvećenost Sjedinjenih Američkih Država teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH".

"Sjedinjene  Američke  Države neće mirno posmatrati  osporavanje institucija BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručeno je iz američke ambasade

Iz ambasade su prethodno saopštili da se ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja, kako navode, doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dajtonskih i secesionističkih aktivnosti.

" Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dajtona", stoji u saopštenju na stranicama Ambasade SAD u BiH.

Dodaje se da  ovu misiju podržava i letjelica KC-135 Stratotanker koja osigurava dopunu goriva u vazduhu za letjelice F-16 iznad teritorije Republike Srpske. 

"Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima.  Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti.

Američke letjelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije.  Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima", istaknuto je u saopštenju.

Američki borbeni avionic F-16, podsjetimo, preletjeli su danas u poslijedpodnevnim časovima iznad Banjaluke, dok se u Sportskoj dvorani "Borik" održavala svečana akademija u povodu proslave 9. Januara – Dana Republike Srpske.

Povodom najave o prelijetanju američkih aviona, Milorad Dodik, predsjednik RS, saopštio je prethodno da je zvanično informisan da američki avioni "F-16" nemaju saglasnost Predsjedništva BiH da 8. januara nadlijeću Republiku Srpsku i BiH.

 "Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni `F-16` 8. januara nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH. A kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske", napisao je Dodik na društvenoj mreži "X".

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez, bez njegove saglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga Vojske SAD 8. januara, iako je bila planirana krajem mjeseca, što predstavlja klasičnu provokaciju srpskog naroda.

"Održavanje obuke krajem mjeseca bilo je prihvatljivo, ali preko noći termin je promijenjen za 8. januar, mimo svih procedura. Prema mojim saznanjima u žurbi su prekršene uobičajne procedure odobravanja ovakvih aktuvnosti, što će biti predmet posebne istrage i procesuiranja onih koji su u tome učestvovali", naglasio je Goganović za Srnu.