Sistem može da upozori vozače na moguće sudare i do šest sekundi unapred. Ova upozorenja važe za prostor do 125 metara ispred dvotočkaša. Osim toga, dodatna upozorenja se izdaju ako se bicikl ili motocikl približava vozilu ispred na manje od 60 metara.

Takođe, veliki broj nezgoda nastaje kada drugi učesnici u saobraćaju, posebno kamioni i automobili, pretiču motocikle ili bicikle. Roadio sistem za upozorenje na sudar stoga otkriva kada vozila iza korisnika sistema žele brzo da ubrzaju i eventualno prestignu.

Upozorenja se šalju preko pametnog telefona vozaču dvotočkaša. Sistem koristi dve kamere, tzv. "riblje oko" i veštačku inteligenciju (AI) za posmatranje okoline. Jedna od ovih kamera je postavljena na prednjoj, a druga na zadnjoj strani, piše Revijahak.

Ovaj sistem, koji je dizajniran i za električne mopede i za e-bicikle, nudi pogled na okolinu od 360 stepeni zahvaljujući pomenutim kamerama, koje kontinuirano analiziraju sve moguće izvore opasnosti.

Pored toga, kamere neprekidno snimaju saobraćaj. Međutim, ova funkcija bi mogla biti problematična u zemljama koje imaju stroge propise o zaštiti podataka.

Dodajmo i da su kompaniju osnovali bivši radnici kompanija Uber, Apple i Tesla, a još nisu objavili cenu sistema za upozorenje na sudar. Već postoje dogovori sa kompanijama koje bi želele da u bliskoj budućnosti ugrade sistem u svoje bicikle i motocikle.