Microsoftovo odeljenje za borbu protiv sajber kriminala i digitalnih zločina je sprovela veliku akciju protiv suzbijanja Storm-1152 grupe sajber kriminalaca iz Vijetnama, čija aktivnost je bila kreiranje lažnih Microsoft naloga.

Storm-1152 grupa je upravljala mrežom od preko 750 miliona naloga, na sajtovima i domenima, kao i društvenim mrežama, na kojima su prodavali lažne Microsoft naloge i alate za zaobilaženje verifikacije identiteta.

Grupa je aktivna od 2021. godine i od tada je registrovala milione Microsoft Outlook naloga na imena fiktivnih korisnika, koje je potom prodavala drugim kriminalcima koji su ih upotrebljavali za različite vrste sajber-kriminala, prenosi Informacija.rs.

Brojne kriminalne grupe koristile su naloge koje su kupile od Storm-1152 u napadima ransomwarea, za krađu podataka i iznudu, a među njima i grupe Storm-0252, Storm-0455 i Octo Tempest (Scattered Spider). One su naloge koje su dobile od Storm-1152 koristile da se infiltriraju u kompanije iz celog sveta, instalirajući ransomware na njihovim mrežama.

Šteta koju je ova šema izazvala meri se stotinama miliona dolara.