Les je pojasnio da je ovo pitanje zasnovao na analizi šest najvažnijih političkih aktera a to su SAD, EU, Rusija, globalni jug, Srbija i Hrvatska.

Prema njegovim riječima, mogući su najpovoljniji, najnepovoljniji i scenario koji je srednje važnosti.

U tom najnepovoljnijem scenariju, ukoliko bi Srbi objavili nezavisnost, naišli bi na protivljenje Zapada i našli bi se u situaciji koja bi bila nezadovoljavajuća i još manje povoljna za njih – rekao je Lesnovinarima u Banjaluci nakon predavanja o “Geopolitičkim aspektima položaja Republike Srpske”.

On je naveo da bi u scenariju srednje važnosti došlo do nezavisnosti, koja bi podrazumijevala funkcionalnost, ali da ovo za Srpsku opet ne bi bila zadovoljavajuće.

Les je ocijenio da bi u trećem scenariju Republika Srpska proglasila nezavisnost uz uslov da se na političkoj sceni u svijetu desi niz povoljnih okolnosti.

Jedna od tih okolnosti je da Donadl Tramp dođe na vlast u Americi – zaključio je Les.

Profesor na Univerzitetu u Upsali i predavač na Odsjeku za komunikološke studije Univerziteta Turiba Gregori Sajmons smatra da je budućnost u multipolarnom svijetu, odnosno da je najbolje biti strateški dvosmislen.

Sajmons je istakao da se zalaže za pragmatizam, što je i naveo tokom večerašnjeg predavanja o geopolitičkom položaju Republike Srpske.

Bogatstvo se više ne nalazi samo na Zapadu. Stvari se mijenjaju, ako analiziramo udio tog svjetskog bogatstva– poručio je Sajmons.

On smatra da se sve više svodi na pragmatizam i nacionalne interese, a ne na neku puku ideologiju.

Sajmons je ocijenio da je neophodno održavati veze sa onima koji slično razmišljaju i da je vrijeme na njihovoj strani, a ne na strani kolektivnog Zapada.

Predavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, te brojne ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske.

Tokom predavanja, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da su Srbi istorijski narod koji se od Dejtona svaki dan bori za svoju poziciju.

– Period u svijetu u kojem je nastala Srpska je bio najnepovoljniji za nju, ali ona tada uspijeva da se izbori za svoju poziciju, koju sada brani u miru – rekao je Budimir na predavanju.

On je naglasio da je BiH ideološki eksperiment Zapada i kao takva nelogična, te da Republika Srpska treba da se drži slova Dejtonskog mirovnog sporazuma.