Predsednika Srbije su dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Antonio Gutereš.

Ove godine beleži se rekordan broj čelnika država i Vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan COP samit nije imao.

Nakon dolaska svih zvanica, uslediće svečana ceremonija otvaranja Samita lidera i to govorom predsednika UAE, šeika Bin Zajeda. Potom će se prisutnima obratiti i ostali učesnici, medju kojima je i predsednik Vučić.

Skoro svi lideri sveta su u Dubaiju, izuzev američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.

Na marginama Samita, Vučić će imati i niz bilateralnih sastanaka sa brojnim visokim zvaničnicima.

Dobar razgovor sa Šarl Mišelom

"Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarl Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU", napisao je Vučić uz fotografiju.

Razgovor sa sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc Musar i Mete Frederiksen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaorazgovarao je i sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc Musar i Mete Frederiksen

"Veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju. O klimatskim promenama i ulazi Evrope i Srbije u rešavanju ovog globalnog problema razgovarao sam sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc Musar i Mete Frederiksen".

Sa predsednikom Vlade Indije

Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Indije.

"Srdačan susret sa premijerom Indije i našim iskrenim prijateljem Narendrom Modi i brza razmena mišljenja o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na KOP28. Razgovarali smo i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a ja sam sa zadovoljstvom ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju, čime bi nam učinio veliku čast".

Vučić zahvalio šeiku Mohamed bin Zajedu i Guterešu

Takođe, Vučić se zahvalio šeiku Mohamed bin Zajedu i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

"Hvala dragom prijatelju šeiku Mohamed bin Zajedu i uvaženom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu na pozivu da učestvujem na najznačajnijem i do sada najvećem skupu svetskih lidera o klimatskim promenama KOP28".