Bolji od selekcije Igora Kolakovića je bio Japan koji je u manje od sat i po vremena igre slavio sa 3:0 u setovima.

Po setovima je bilo 25:17, 25:14 i 25:22 za domaćina.

O igri Srbije govori sve kada kažemo da je Aleksandar Atanasijević bio najefikasniji sa tek sedam poena. Miran Kujundžić je dodao šest, Marko Ivović i Aleksandar Nikolić po pet, a Uroš Kovačević, Petar Krsmanović i Dražen Luburić tek četiri.

Loš blok i još gori prijem nakon servisa razigranih Japanaca kumovalo je tome da Srbija ostane sa minimalnim šansama za plasman na Olimpijske igre na dva kola do kraja kvalifikacija.

Jedini period u kom smo bili konkurentni kada smo imali i prednost 17:13, ali je uskoro Japan preokrenuo i obezbedio maksimalan trijumf.

Srbiji je ovo drugi poraz pored kojih imaju tri pobede što je dovoljno za četvrto mesto. Ispred su Slovenija i Japan sa po četiri pobede i porazom, dok su na prvom mestu usamljene SAD sa svih pet pobeda.

Srbija u poslednja dva kola igra protiv Slovenije i SAD. Japan ima identičan raspored, a, logično, Slovenija igra protiv Japana i Srbije. U tim mečevima će pasti odluka ko će zauzeti drugo mesto, a trenutno Srbija ima ubdeljivo najmanje šanse za to.

Podsetimo, čak i da Srbija ne uspe da se kvalifikuje preko ovog turnira, imaće još jednu šansu. Poslednjih pet ekipa na kraju preliminarne faze Lige nacija. Tada će se odrediti ko će put Pariza preko rang liste, ali ono što je otežavajuća okolnost jeste da će prednost imati reprezentacije sa onih kontinenata koji nemaju svoje predstavnike.