OBNOVA srednjovekovne Ramske tvrđave, započeta još 2013, biće završena sredinom oktobra, pa će ovaj atraktivni lokalitet na Dunavu od tada biti otvoren i za posetioce.

U toku su završnica rekonstrukcije oštećenih zidina, koja je na red došla prošlog septembra, te uređenje unutrašnjeg dela. Podsetimo, velikom poslu je pre gotovo pet godina prethodilo postavljanje rasvete izvan Tvrđave...

- Planirani radovi se odvijaju po dogovorenoj dinamici, a predstoji nam obezbeđivanje sredstava za uređenje unutrašnjeg i spoljnjeg prostora - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Velikom Gradištu Dragan Milić koji je nedavno, sa predstavnicima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je u ovaj projekat uložila 1,2 miliona evra, posetio neimare.

A, obnova je - na lokalitetu površine 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula - realizovana u pet faza. Projekat je obuhvatio rekonstrukciju i konzervaciju samog utvrđenja, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije. Obavljena su i arheološka iskopavanja tokom kojih su pronađene puške, delovi lakog naoružanja, alat i kineski porcelan, staklo...

Za glavni projekat restauracije su bili zaduženi turski partneri, dok su domaći zavodi za zaštitu spomenika odredili uslove izvođenja svih zahvata.

Predsednik Milić sa gostima iz Turske na lokalitetu

ISTORIJA

RAMSKA tvrđava predstavlja jedno od sedam srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji - podignutih na obalama Dunava. Sagrađena je 1483, tokom vladavine turskog sultana Bajazita Drugog (1430-1512), radi osvajanja tadašnje Panonije.