Program:
1.Predavanje :Zanimljivosti iz istorije biciklizma-Milena Milovanović,nastavnik
2.2.Radionica:Upoznavanje sa saobraćajnim znakovima koji s eodnose na bicikliste
3.Konferencija malih biciklista:zakučci i prijedlozi
4.4.Promotivna vožnja bicikla i uručivanje poklona
5.Dogovor o radionici i konferenciji naredne godine sa tendencijom da postane tradicionalna.
6.Radionicu realizovalo 25 učenika šestog i sedmog razreda sa nastavnicom Milenom Milovanović.

Ono što primjećujemo je nedostatak biciklističke infrastrukture u gradu.Ovaj naš mali skup je doprinos afirmaciji biciklizma,ali i jačanju svijesti građana u procesima odlučivanja u oblikovanju vlastite okoline.
Učenici su se upoznali sa zanimljivostim iz istorije biciklizma.
Bicikl je počeo da se koristi u 19.vijeku u Evropi.Prema nekim izvorima bicikl je konstruisao Mikelanđelo,bicikl je bio od drveta,bez pedala i vozio se odgurivanjem nogama kao trotinet.Takođe,u 19.vijeku bicikli su imali veoma veliki prednji točak.Prenos preko lanaca pojavio se u 20.vijeku.
Grad u Evropi koji je označen kao raj za bicikliste je Kopenhagen.Ima odličnu biciklističku infrastrukturu,koja je pogodna za bicikliste.U Kopenhagenu više od 50% stanovnika odlazi na posao biciklom i cijela kultura zemlje podstiče na biciklizam.Poznata je „The Bicycle Snake“,“biciklistička zmija“ ili most dužine 235 m.

 

U okviru promocije biciklizma među učeničkom populacijom,organizovali smo Knferenciju malih biciklista i donijeli određene zaključke i prijedloge:
1.Obraćamo se nadležnima sa molbom da rade na poboljšanju biciklističke infrastrukture ,postoji potreba za većim brojem biciklističkih staza u gradu.
2.Organizovati radionice,predavanja i sl.čiji je cilj jačanje i poštovanje saobraćajne kulture i propisa među svim učesnicima u saobraćaju,posebno među biciklistima.Afirmisati aktivno,kretanje,zdrav život,odgovorno učestvovanje u saobraćaju,upoznavanje pravila i propisa za bicikliste.
3.Organizovati takmičarske i rekreativne programe za učenike u vožnji bicikla.
4.Upućujemo poziv medijima da preko svojih programa afirmišu kulturu biciklizma kod nas po uzoru na najrazvijenije evropske zemlje.