Darko Tomaš, načelnik grada Prnjavora, objavio je da na području Kojinog Hana, Crkvene, Čivčija, Kokora, Skakavaca, Vršana i Šarinaca ima 20 aktivnih klizišta, te da se hitno mora napraviti projekat rehabilitacije.

Dodao je da grad trenutno ima ugovor o sanaciji klizišta u punom smjeru prvog reda kroz Čivčiju, gdje je ukupna vrijednost sanacije 186.300 KM.

Iz Civilne zaštite Prnjavora su objavili da je voda ušla u 10 stambenih i dva poslovna objekta.

"Zaplavljena su naselja Ratkovac, Bare, Donja Ilova i Omladinsko naselje. Normalizovan je saobraćaj nakon povlačenja vode na magistralnom putu Prnjavor - Banjaluka u Ratkovcu i regionalnom Prnjavor - Srbac u Donjoj Ilovi", naveli su iz CZ Prnjavor.

U Loparama su bujične vode nanijele veliku štetu poljoprivrednim usjevima, putevima i privatnim domaćinstvima.

"Imamo nekoliko prijavljenih klizišta. Mostovi su poplavljeni i oštećeni. Bujični vodotoci prave velike probleme tako što na magistralne i regionalne puteve izbacuju otpad koji se, doduše, odmah uklanja", rekao je Željko Kerović, koordinator lokalne Civilne zaštite.

U Tuzlanskom kantonu su obilne padavine prouzrokovale formiranje bujičnih potoka.

Iz Kantonalnog štaba Civilne zaštite su rekli da je najteža situacija u opštinama Sapna i Teočak.

"Bujične poplave su na području opštine Sapna nanijele štetu od 1,4 miliona KM. Poplavljeno je oko 15 stambenih i 10 pomoćnih objekata, veće površine poljoprivrednog zemljišta. Prijavljen je i veliki broj klizišta, a oštećena je i druga nepokretna i pokretna imovina", naveli su iz opštinske Civilne zaštite.

Iz opštine Kalesija navode da je u mjesnim zajednicama Kalesija Gornja, Tojšići, Zates, Rainci Donji, Petrovice, Memići, Zukići, Gojčin, Jajići i Brda proglašeno stanje prirodne nesreće usljed bujičnih poplava.

Na području Gračanice došlo je do plavljenja regionalne ceste Gračanica - Srnice, a Varoški potok je usljed izlijevanja pričinio veliku materijalnu štetu.

U Tuzli je prijavljeno plavljenje dvorišta i pomoćnih objekata u naseljima Solina i Breške, kao i lokalnih puteva u Solini, Breškama i Donjoj Grabovici.

Na području opštine Živinice poplavljeni su objekti u naselju Suha i to apoteka i tržni centar, te dva stambena objekta.

"U nevremenu koje je u nedjelju pogodilo Semberiju najteže je prošlo selo Banjica, u kojem se izlila rijeka Tavna i drugi bujični vodotoci, koji su poplavili nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, ambulantu porodične medicine, prostorije mjesne zajednice i poljoprivredno zemljište", rekao je Slaviša Birčaković, koordinator Civilne zaštite grada Bijeljina.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopšteno je da se na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH od četvrtka do nedjelje prognozira porast vodostaja usljed novih značajnih padavina, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane.

"Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje opština u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Padavine su pričinile štetu i u Ugljeviku, a Vasilije Perić, načelnik ove opštine, rekao je da je vodena bujica odnijela most u Donjoj Krćini, što pravi probleme u putnoj komunikaciji.

"Mještani koriste znatno duži put koji je na teritoriji grada Zvornika. Čim dozvole vremenski uslovi, osposobićemo alternativne puteve kako bi mještani imali kraću putnu komunikaciju prema sjedištu opštine i dalje prema Bijeljini", kaže Perić.