Na pitanje o tome da li povezuje sport i politiku, naročito ono što se desilo u prošlosti, Arina je podsetila sve na jedan turnir i dala komentar u zvaničnoj izjavi na konferenciji za štampu posle meča.

grali smo mečeve i u Fed Kupu U Belorusiji. Lukašenko je bio na mečevima i slikao se sa nama. Ništa loše se tada nije dešavalao u Belorusiji, Ukrajini i Rusijij. I rekla sam mnogo puta do sada da ne podržavam rat. Ne želim da moja zemlja bude umešana u sukobe. Jednostavno ne podržavam. Ja se samo bavim tenisom, da želim da se bavim politikom ne bih bila ovde.

Istakla je i da meč uopšte nije bio lak.

- Da, bio je veoma težak meč. Izuzetno sam srećna zbog pobede. 

Govorila je i o nadimku koju su joj nadenuli njeni fanovi - "princeza ratnica".

- Zaista sam zahvalna na tome što me ljudi zovu tako. Osećam se kao borac, a to što me zovu tako dokazuje mi da sam dobra u tome.

Prokomentarisala je i to što se nije pojavila na prethodne dve pres konferencije.

- Ne, ne žalim zbog te odluke. Osećala sam se zaista nepoštovano, jako loše. Grend slem, dovoljan je pritisak da se nosim, ​​a ja sam samo pokušala da se fokusiram na sebe, na svoju igru. Zaista se nadam da ćete razumeti, moja osećanja. Znate da vas sve zaista poštujem, i uvek sam otvorena. Možete pitati šta god želite, dobićete sve informacije, ali na poslednjoj konferenciji za štampu osetla sam da je moja konferencija za štampu postala politička TV emisija, a ja nisam stručnjak za politiku. Ja sam samo teniserka. Da, samo treba da se povučem i fokusiram se na moj tenis i svoju igru. Osećam se dobro što sam to uradila i žao mi je zbog vas što niste imali priliku da razgovarate sa mnom, ali ja sam danas ovde i spremna sam da dam odgovore na svako vaše pitanje.

Šta se desilo?

Beloruska teniserka je bila dominantna na terenu i za nešto više od sat i po vremena igre je došla do pobede.

Ukrajinka je posle poraza nastavila sa ponašanjem sa kojim je započela otkako je počeo rat, pa protivnici nije pružila ruku.

Sabalenka je došla do mreže i čekala je da se pozdrave, ali ona to nije uradila. Sa terena je otišla i pružila ruku sudiji, ostavivši protivnicu da čeka.