U petak i subotu videli smo tri veoma značajna politička događaja: najpre veliki skup SNS u centru Beograda, na kojem je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U subotu je usledila vanredna sednica Skupštine SNS u Kragujevcu, popodne i predveče i velika protestna šetnja dela opozicije oko Tašmajdanskog parka i blokada Takovske ulice ispred zgrade RTS-a.

Sa sva tri skupa upućene su političke poruke onoj drugoj strani. Vučić je na skupu u petak pozvao na dijalog, ali je istakao da prelazne vlade neće biti dok je on živ. Nešto slično je u subotu izjavio Miloš Vučević, novi predsednik SNS.

S druge strane, predstavnici opozicije su u danima uoči demonstracija u subotu, pa i na sam dan šetnje, izjavili da se ne protive izborima, ali su istakli da je preduslov ispunjenje uslova postavljenih na protestima.

Mali koraci ka kompromisu

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, smatra da se u kratkoročnom periodu ne može očekivati razrešenje ove političke krize i da se u narednih mesec dana situacija najverovatnije neće mnogo promeniti.

Mislim da sigurno neće doći do prelazne vlade, ali moguće je da vlast ispuni još neki od realističnijih zahteva opozicije. Da li će to biti prekomponovanje REM-a, ostaje da se vidi - kaže Klačar za "Blic".

Klačar ipak primećuje da su, uprkos svemu, obe strane napravile mali korak ka kompromisu.

- Vlast je spremna da razgovara o zahtevima opozicije. S druge strane, opozicija je posle prva tri protesta odlučila da na poslednjem skupu prebaci fokus sa Gazele, na RTS - kaže Klačar.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije "Faktor plus", očekuje da se narednih nedelja nastave protesti, ali da je greška opozicije što je postavila uslove koje vlast teško može da ispuni.

Svakako nije realno da dođe do prelazne vlade. Videćemo da li postoji mogućnost da se eventualno ispuni još neki od zahteva protesta, pored ukidanja rijaliti programa - kaže Lacmanović.

Da li vreme radi za ili protiv opozicije

Pošto iz maja polako ulazimo u juni i sezonu mnogo toplijeg vremena i godišnjih odmora, postavlja se i pitanje koliko vreme radi za opoziciju. Klačar smatra da opozicija može kratkoročno da održati energiju protesta.

- Ali ako se u dužem periodu ne dogodi nešto što će održati protest, kao što je, na primer, pozitivna reakcija vlasti na neke od zahteva ili neka eskalacija situacije, organizovanje skupova biće sve teže, pogotovo u letnjim mesecima - navodi Klačar.