Iako neverovatno liče, zvuče potpuno isto, a nekada duboka povezanost do danas se pretvorila u mržnju. Donal Gibson (65) je mlađi i manje poznati brat Mela Gibsona (67), jedne od najvećih holivudskih zvezda, koji u svom prvom intervjuu o svom bratu kaže: "Mrzim ga!"

Osim toga, kako ih opisuje novinar Dejli Mejla, krase ih iste plave oči i prodoran pogled i neka vrsta 'grube lepote'. Donal i Mel imaju toliko slične glasove da su producenti animiranog filma "Pokahontas" Donal igrali lik Džon Smit za nastavak, jer Mel nije mogao .

Braća su zajedno glumila u jednom od najvećih Oskarovskih hitova, filmu "Hrabro srce", koji je Mela upisao u filmske enciklopedije, ali već njihov sledeći zajednički projekat - kontroverzna 'Pasija' (režirao je Gibson) zauvek ih je podelio, iako im je doneo profit od 425 miliona dolara.

Mel i ja smo nekada bili toliko bliski da je danas neverovatno da uopšte ne razgovaramo", rekao je Donal u ekskluzivnom intervjuu za Dejli mejl, dodajući da su kao klinci delili sobu i sve radili zajedno.

Stariji Gibson izbio je na svetsku scenu igrajući Pobesnelog Maksa, a kada se preselio u Los Anđeles da nastavi glumačku karijeru, Donal ga je pratio.

Usledile su uloge u 'Smrtonosnom oružju' i ništa nije bilo isto.

"Bio mi je stariji brat, najbolji prijatelj. Nije bilo ljubomore, bio sam srećan jer je postao poznat. Međutim, to ga je promenilo, počeo je da veruje u ono što se o njemu govori i piše. Mel kojeg sam poznavao je upravo nestao", kaže Donal.

"Holivud ga je pojeo, sažvakao i ispljunuo. Slava i novac su mu isprali mozak i postao je čudovište. Mrzim ga zbog onoga što je postao", zaključuje mlađi brat slavnog glumca.

Na intervju se kaže odlučio jer je čuo da će Mel krenuti s produkcijom nastavka ‘Pasije‘. Prvi nastavak, koji je u bioskopima prikazan 2004. godine prati posljednjih 12 sati Isusovog života, a u delu medija je osuđen kao antisemitski i preterano nasilan.

Snimljen je na aramejskom, latinskom i hebrejskom, a uprkos kritikama postao je jedan od najuspješnijih nezavisnih filmova svih vremena s globalnim totalom od 612 miliona dolara. S obzirom na to da ga je stariji Gibson producirao samostalno, većina tog novca otišla je njemu. Novcem je kupio nekretnine u Malibuu, Kostariki i privatni otok na Fijiju.

Donal, pak, film naziva katastrofom zbog koje je i on završio na crnim listama pa nikad nije mogao da nastavi da razvijati svoju karijeru. Kako je ostao zbog novca tražio ga je od Mela, ali ovaj mu je poručio da ga ne zanimaju njegovi problemi i ignoriao.

"Nisam očekivao da će me podržati, ali sam pre "Pasije" redovno radio na filmskim projektima, a onda kada su Mela nazvali antisemitizmom, ljudi su mislili da i ja mrzim Jevreje jer sam mu brat i zauvek su me otpisali, kaže mlađi brat.

A onda se dogodila potpuna katastrofa – Mela, koji se godinama javno borio protiv zavisnosti od alkohola, policija je 2006. zaustavila pijanog u njegovom automobilu, a on ih je napao gomilom uvreda i antisemitskih opaski.

"Bio sam pijan, ljut i uhapšen. Snimio me je, ilegalno, jedan beskrupulozan policajac, i da sam zaista ono za šta su me optuživali, sigurno bih bio uhvaćen da više puta vređam Jevreje. Tako se ceo moj život i karijera sudi po tom jednom incidentu posle osam duplih tekila", objasnio je Mel Gibson.

"Nije fer", dodao je

Međutim, ubrzo su objavljeni snimci njegovih tirada, koje je ostavio u govornoj pošti svoje bivše devojke Oksane Grigorijeve, u kojima je vređao Afroamerikance i Jevreje.

Uprkos novim izvinjenjima, njegova karijera se nikada nije u potpunosti oporavila, a godinama nije ništa snimao. I to se prelilo na Donala, koji je izgubio uloge samo zato što se "producent filma naljutio na Mela”. Preko noći su ga otpisali Dizni i Vorner Bros.

"Svaki put kada bi Mel tražio novac, jako bi se naljutio. Vikao je na mene da ne mogu da ga krivim za svoju nesreću, a ja sam zbog njegovih besnih ispada počeo da izbegavam porodična okupljanja. Sećam se da je jednom bio ljut kao pas jer nije mogao da dobije predsednički apartman u hotelu dok smo bili u Las Vegasu. Selin Dion ga je prva rezervisala, a on je zbog toga cele noći bio ljut", kaže Donal.

"Bili smo siromašni kao crkveni miševi i često gladni ali smo se voleli ludo. Još uvek ga volim, ali ne znam više ko je on i u šta se pretvorio. Želim da ispravi nepravde koje mi je učinio. Želim da živimo u miru", zaključuje mlađi Gibson. za Daily Mail.