Redakciji Klix požalilo se više roditelja, poručivši da su morali dolaziti po djecu da ih voze nazad u Sarajevo i druga mjesta.

– Učenici 9 razreda Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” su bili na ekskurziji u Neumu. Već drugu noć su učenici počeli povraćati i osjećati se loše. Treći dan par učenika je završilo na infuziji u ambulanti u Neumu dok je i drugima bilo loše. Roditelji su morali dolaziti po djecu da ih voze nazad u Sarajevo – rečeno je.

Poručeno je da je tokom treće noći, samo još više djece dobijalo temperaturu i povraćalo.

– Razrednim nastavnicima isto nije bilo dobro. Učenici devetog razreda iz Osnovnih škola Vareš i Majdan su se našli u istoj situaciji tokom drugog dana ekskurzije. Rečeno je da je to samo neki stomačni virus, ali se sumnja i na trovanje. Djeca su se kući vratila u kritičnom stanju gdje je značajan broj njih bio na infuziji i u Sarajevu. Više od 60 odsto učenika je u veoma lošem stanju te se malo njih pojavilo danas na nastavi -rečeno je.

Direktorka Osnovne škole Vareš u izjavi navela je da su se učenici su vratili kući u srijedu poslijepodne.

– U utorak je dvoje djece počelo povraćati, popodne se tokom dana još dvoje javilo i mi smo djecu uputili u Dom zdravlja u Neumu da bi uključili ili isključili to trovanje hranom. Pregledala ih je doktorka i rekla da je virusna infekcija te im je uključila lijekove. Tu noć  se još pojavilo djece sa mučninom. Nakon lijekova, već je određenom broju djece bilo bolje – navela je.

Dodala je da su djeca poslije prijave konstatno bila pod nadzorom.

– Ujutro kad su ustali, već im je dosta bilo bolje. Jednoj djevojčici je bilo mučno, ali nije povraćala. To je ujedno i bio zadnji dan, prije polaska kući u Vareš – rekla je.