Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je cilj ovakvih skupova da domaći specijalisti i specijalizanti čuju novosti iz odgovarajućih oblasti medicine.

"Drugi cilj je da domaći stručnjaci posjete evropske centre i da usvoje znanja iz različitih oblasti iz kliničkih i dijagnostičkih grana medicine", izjavio je Gajanin novinarima u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), gdje je održan skup.

On smatra da ovakvi skupovi treba da budu tradiconalni i da se svake godine obrađuju različite teme.

Pedijatrijski patolog koji radi u Kataru Gordan Vujinić rekao je da je važno da na ovakvim slupovima učestvuju stručnjaci iz svijeta i domaći stručnjaci koji razmjenjuju znanja iz raznih oblasti medicine.

Doktor Kord Langer sa Medicinskog univerziteta u austrijskom Gracu, kao načelnik Centra za patološka istraživanja Evropskog udruženja patologa izrazio je nadu da će u budućem periodu imati goste, odnosno učenike iz Banjaluke i regiona.

Predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS akademik Dušan Vulić rekao je da se u Akademiji održava kontinuitet ovakvih predavanja.

On je naglasio da je današnja tema veoma važna s obzirom da generalo nezarazne hronične nezarazne bolesti, u koje spadaju kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, dijabetes, hronična opsesivna bolest pluća i bolesti digestivnog sistema, predstavljaju ključni zdravstveni problem u svijetu i od njih umire između dva i tri odsto stanovništva.

Organizator simpozijuma je Odbor za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS, u saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci i Udruženjem onkologa Republike Srpske.