On tako odgovara na pitanje o očekivanjima od izbora u četiri opštine na severu Kosova, i dodaje da je to pre pitanje za ambasadu SAD u Prištini.

-U želimo da budemo što pripremljeniji za dijalog, i da dobijemo sve potrebne informacije od vlasti u Srbiji - kazao je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Kaže i da SAD razmatraju i posmatraju sve aspekte izbora koji će se u srpskim sredinama održati u nedelju. Dodaje i da je najbolje vreme da se razgovara o njima kada se završe, i kada vidimo "šta se zaista i dogodilo".

- Ne samo moja zemlja, već i mnoge druge, smatraju da ovo nije pravo vreme da se oni održe, s obzirom na to da smo trenutno u jednom kritičnom trenutku, u značajnom momentu za dijalog koji je u toku. Smatramo da se svi problemi moraju rešavati kroz dijalog - rekao je Kristofer Hil.

Sprovođenje dogovorenog - najvažniji test

Kako je dodao, najznačajniji i najvažniji test za sve koji učestvuju u ovome je da se sprovede ono što je dogovoreno ranije - Zajednica srpskih opština (ZSO).

- ZSO će biti test za našu sposobnost u postizanju dogovora. Da li smo u stanju da se sporazumi sprovedu nakon što se postignu. Sada je već 10 godina od kada je potpisan Briselski sporazum, a sprovođenje dogovorenog je od najvećeg značaja. Kako će ljudi imati poverenja, ako ne možemo da sprovdemo potpisano? - istakao je Hil.

Upitan za komentar ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka da ga iznenađuje to što ambasador SAD na desetu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma "iznenada pita zašto ova struktura (ZSO) nije formirana", kao i da SAD i EU nisu pritiskale Prištinu, Hil navodi da ne komentariše izjave drugih diplomata, i dodaje da ostaje pri stavu da je potrebno formirati je "što pre, to bolje".