"Grad Asteroid" Vesa Andersona sam će dovesti plejadu zvijezda na crveni tepih, uključujući Toma Henksa, Margo Robi i Skarlet Johanson.

Takmiči se među 19 filmova za glavnu nagradu Zlatnu palmu kada se festival vrati na francusku Azurnu obalu od 16. do 27. maja.

Prisutnost šest režiserki, uključujući Italijanku Alis Rorvaher i debi senegalske rediteljke Ramate-Tulaje Si, nadmašuje prošlogodišnji rekord od pet.

Natali Portman i Džulijen Mure biće prisutne u maju i decembru - još jednom impresivnom dvostrukom filmu redatelja Toda Hejnsa, čija je lezbo-drama "Kerol" osvojila zajedničku glumačku nagradu za Kejt Blanšet i Runi Maru na festivalu 2015. godine.

Dodaje se još zvjezdane prašine blještavim premijerama koje je već najavio festival, uključujući nove filmove o Indijani Džonsu i dolasku Martina Skorsesea.

Vatreni početak takođe je zagarantovan zahvaljujući premijernom filmu, "Žan de Bari", u kojem Džoni Dep glumi francuskog kralja Luja XV u njegovoj prvoj ulozi nakon eksplozivnog suđenja za klevetu protiv bivše supruge Amber Herd, koje je uključivalo gorke optužbe za nasilje u porodici.

Depu će se pridružiti njegova kći Lili-Rouz Depp, koja glumi u "Idolu", TV seriji koja se prikazuje van konkurencije, a koju je producirao muzičar Abel "The Weeknd" Tesfaje. Serija je imala burnu produkciju s izvještajima o velikim prepravkama i ponovnim snimanjima.

Kao da to nije dovoljno za rasplamsavanje društvenih mreža, zvijezda i režiserka filma "Žan du Bar", Maiven, prošle je sedmice dobila kaznenu prijavu protiv zbog navodnog napada na novinara u pariškom restoranu.

Filmski veterani kao što su dvostruki dobitnik Palme, Ken Loh (86) i Vim Venders (77) takođe se takmiče, zajedno s drugim prošlim dobitnicima kao što je Hirokazu Kore-eda iz Južne Koreje.

Skorseseov "Ubice cvjetnog mjeseca", s Leonardom DiKapriom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama, trenutno ima mjesto van konkurencije, ali bi mogao završiti u takmičenju, rekao je direktor festivala Tijeri Fremoa, bez jasnog objašnjenja.

Van konkurencije igra i dokumentarac o ratnom Amsterdamu, "Okupirani grad", proslavljenog britanskog režisera Stiva MekKvina, koji je Fremoa opisao kao "vrlo radikalan film od nekoliko sati".

Obožavatelji "Arthausa" posebno su uzbuđeni zbog povratka britanskog redatelja Džonatana Glejzera s romansom o holokaustu, "Zona interesa", temeljenom na romanu Martina Amisa.

Drugi bivši dobitnici Palme, Nani Moreti iz Italije i Turčin Nuri Bildže Čejlan takođe su se vratili, kao i proslavljeni autori kao što je Finac Aki Kaurismaki.

Pobjeda u Kanu može dati veliki podsticaj umjetničkoj kinematografiji, kao što je prošlogodišnji pobjednik "Trougao tuge", koji je pokupio nekoliko nominacija za Oskara. Njegov direktor, Šveđanin Ruben Ostlund, predvodi ovogodišnji žiri.

Holivud voli francusku rivijeru kao mjesto za lansiranje svoje sjajnije ponude, a "Top Gan: Maverik" i "Elvis" imali su svjetske premijere na festivalu prošle godine.

Ove godine vidjećemo "Indijanu Džonsa i brojčanik sudbine", s Harisonom Fordom kao počasnim gostom za njegovo peto i posljednje pojavljivanje u ulozi kultnog arheologa avanturiste, uz Fibi Voler-Bridž i Antonija Banderasa.