Lendo je na konferenciji za novinare rekao da neće dati saglasnost za imenovanje federalne vlade jer nema pobjedničke stranke SDA u tom procesu, jer je ova odluka donesena mimo Ustava i bez saglasanosti dva potpredsjednika, a kao treći razlog je naveo to što ne zna ljude koji su predloženi.

"Znam jednog čovjeka iz Tešnja. Dobro bi radio svoj posao, a ostale ljude ne znam. Nisam imao priliku da vidim detaljno sva imena i ovo je nepoštovanje Ustava FBiH i ignorisanje bošnjačkog naroda", rekao je Lendo, prenosi Srna.

Ukoliko ova odluka bude usvojena u Parlamentu FBiH, on je rekao da će to biti udar na Federaciju.

"Pri zdravoj pameti Refik Lendo neće glasati za ovakvu Vladu, a od Bradare se može sve očekivati. Nije isključeno da će to biti samo objavljeno u Službenim novinama", rekao je Lendo i pozvao lidere SDA Bakira Izetbegovića, SDP-a Nermina Nikšića i HDZ-a Dragana Čovića da razgovaraju i dogovore nova imena.

Komentarišući današnje proteste ispred OHR-a, on je istakao da građani BiH imaju pravo da pokažu da sami odlučuju o unutrašnjim pitanjima.

Predsjednik FBiH Lidija Bradara (HDZ) je potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP) dostavila Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Stojanović je izjavio da danas neće dati saglasnost za imenovanje Vlade, a za njega su sporni Sanja Vlaisavljević kao kandidat HDZ-a za ministra kulture i sporta, Almin Hopovac iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta i optužnica, a koji bi trebao biti ministar unutrašnjih poslova, te Anel Kljaka iz NES-a, koji je dovođen u sumnju da je počinio izborne prevare.