"Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banjaluke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima", navode ovog odbora.

Zahtijevaju podizanje bezbjednosti na najviši nivo, kako bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i Republici Srpskoj dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj BiH i nastaviće postojati.

"Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba", smatraju oni.

Dodaju da je policija došla prije napada u prostorije gdje su kao članovi/ice 'Bh. povorke ponosa' trebali da se na tajnoj lokaciji sklone kako bi, kakom ističu, bili sigurni.

"Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasili su da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banjaluke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje", tvrde iz Organizacionog odbora "BH. povorke ponosa".