Priznanje za doprinos razvoju Istočnog Sarajeva - Grb grada dodijeljeno je i Vladama Republike Srpske i Srbije, te Mitropoliji dabrobosanskoj Srpske pravoslavne crkve, za predan rad na očuvanju duhovnosti i sabornosti pravoslavnog srpskog naroda Sarajevsko-romanijske regije.

U ime Vučića, Grb grada je primio njegov izaslanik Milorad Veljović, dok je Vladu Srbije predstavljao ambasador ove zemlje u BiH Aleksandar Đorđević.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, koji je govorio o nastanku i istoriji ovog grada, nakon čega je prikazan arhivski snimak sa prve sjednice Srpskog grada Sarajeva.

Skupština grada dodijelila je prvom sazivu Skupštine Srpskog grada Sarajeva zahvalnicu, koju je preuzeo tadašnji predsjednik Vojislav Maksimović.

Na svečanoj sjednici u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu odbornici gradske Skupštine jednoglasno su usvojili Rezoluciju o pravcima daljeg razvoja u kojoj će posebno biti istaknuto sve što ovaj grad baštini kroz tradiciju i istoriju.

Pored domaćina gradonačelnika LJubiše Ćosića i Koromana, svečanoj sjednici prisustvovali su brojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života grada Istočno Sarajaevo, Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je Srpska zbog mira i svoje budućnosti u Dejtonu predala ono što je odbranila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali da više nikome ništa neće predati, kao i da će Istočno Sarajevo vjekovno ostati Srpsko Sarajevo.

"Predali smo nešto što je vijekovima građeno, što su bila naša ognjišta i što su naši preci ulagali u razvoj tog dijela BiH. Nije im dovoljno to što smo im predali 1996, atakuju i danas. Valjda misle da to što su tada dobili, mogu i danas. Ne možete više ništa da dobijete od Republike Srpske", rekao je Višković na svečanoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo povodom 30 godina od njegovog formalnog nastanka. Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da narod koji ima bogatu istoriju pamti mnogo važnih događaja koji su presudno uticali na njegovu sudbinu, a za srpski narod sa područja Sarajevsko-romanijske regije, kao i za cijelu Republiku Srpsku, jedna od tih istorijskih prekretnica bila je odluka o formiranju Srpskog Sarajeva.

"Ova sudbonosna i vizionarska odluka donesena je na današnji dan prije tačno 30 godina. Srpsko Sarajevo nastalo je na ruševinama skupo plaćenih iluzija, ali na temeljima slobode bez koje ne bi bilo ni života, niti opstanka na ovim prostorima", istakla je Cvijanovićeva

Na današnji dan prije 30 godina donesena je Statutarna odluka o organizaciji Srpskog grada Sarajeva 13. marta 1993. godine.