Američka državljanka je SAD-u izručena juče, a prema saznanjima portala RTCG, riječ je o Tamari Dađan koju SAD potražuju zbog milionske prevare.

Prema policijskom saopštenju T. D. je izručena SAD radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od deset godina i deset mjeseci zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca.

Naveli su da je T.D. zajedno sa još dvije osobe R.A. (43), M.T. (37) - takođe državljanima SAD uhapšena u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne potjernice NCB Interpol-a Vašington.

"Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI. Prilikom lišenja slobode lica u Crnoj Gori, imenovana je posedovala falsifikovani putni dokument", kazali su iz policije, prenosi Tanjug.

Portal podsjeća da su američki državljani Ričard Ajvazjan, njegova supruga Marijeta Terabelian i njihova rođaka Tamara Dađan osuđeni u odsustvu na 17, šest i 11 godina zatvora kao dio kriminalne mreže zbog prevare američkog fonda, nakon čega su pobjegli iz zemlje. Za bjeguncima je tragao FBI.

Ajvazijan i njegova supruga su u Sjedinjenim Državama osnovali više fiktivnih firmi, kako bi iskoristili program pomoći koji je odobrio američki Kongres za pomoć manjim preduzećima u vrijeme korona krize.

Osim trojke koja je pobjegla u Crnu Goru, za izvlačenje novca iz Fonda osuđeni su i brat i supruga Ričarda Ajvazjana.

Begunci su sletjeli u Tivat početkom septembra 2021. godine, a uz sebe su tada imali lažne pasoše.

Po dolasku u Crnu Goru Ajvazijan je osnovao firmu "Leon Enterprises" koja je bila registrovana u Porto Montenegru u Tivtu koja mu je poslužila da, u decembru, dobije jednogodišnju boravišnu dozvolu.