"Republika Srpska vodi svoju politiku koja sa ruskom politikom ima saglasnost po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske, što je Rusija pokazala svojim glasanjem u UN i demonstracijom svoje volje u Savjetu za sprovođenje mira", izjavio je Stevandić nakon sastanka kome je prisustvovala i delegacija parlamenta Srpske.

On je odbacio bilo kakva podmetanja da Republika Srpska predstavlja rusku platformu ili da pravi neku antievropsku priču i dodao da je Srpska ostala vjerna ideji pristupanja EU, što je naišlo na razumijevanje i poštovanje s ruske strane, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Stevandić se osvrnuo na rezolucije Evropskog parlamenta koje se predstavljaju kao obavezujuće, ističući da se generiše priča o evropskim vrijednostima kako bi se opravdalo uvođenje sankcija Rusiji.

"Srpska nema obavezu da se usaglasi sa rezolucijama, jer one su promjenljivog karaktera. Evropska politika i njene vrijednosti mogu se brzo promijeniti, dok su, s druge strane, nepromjenljive vrijednosti koje mi njegujemo, a odnose se na vojnu i političku neutralnost, na porodične vrijednosti i na zadržavanju mogućnosti da sami donosimo odluke o svojoj sudbini, a da pri tom ne nanosimo nikakvu štetu ni BiH ni EU, ni bilo kojoj zemlji koja trenutno ima pogoršane odnose sa Rusijom", zaključio je Stevandić, prenosi Srna.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju predvodi Stevandić razgovarala je sa Genadijevičem o aktuelnom političkom trenutku i njegovom uticaju na bilateralne odnose između Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Delegaciju, pored Stevandića, čine i narodni poslanici Igor Žunić, Darko Banjac i Dragomir Vasić.