On se danas u Varšavi obratio nakon govora poljskog predsjednika Andžeja Dude, a uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, prenio je Gardijan.

"Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobijediti u Ukrajini'', rekao je Bajden.

Dodao je da je "prije godinu dana svijet bio spreman da Kijev padne. Sada mogu da kažem: Kijev stoji snažno, Kijev je ponosan, stoji uspravno i što je najvažnije, stoji slobodno".

On je ocijenio da se "apetiti autokrata ne mogu umiriti i da im se mora suprotstaviti", i najavio novi paket sankcija protiv Rusije za kraj ove sedmice.

"Putin se suočio sa jačim demokratijama. Kada je naredio svojim tenkovima da uđu u Ukrajinu, mislio je da ćemo se prosto prevrnuti. Pogrešio je... Putin je pokušao da izgladni svijet i da pogorša globalnu krizu sa hranom, ali su mu umjesto toga SAD i zemlje G7 odgovorile tako što su se obavezale da će povećati globalno snabdijevanje hranom", rekao je Bajden, prenio je Rojters.

On je najavio da će SAD sljedeće godine biti domaćin samita NATO, na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse.

Bajdenov govor ispred Kraljevskog zamka pratili su građani Varšave i oko 2,5 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i djece izbjeglih od sukoba, a koji sada žive u Poljskoj, prenosi agencija.