SEZONA moleraja je u punom jeku, a o tome svedoče majstori, koji ne dižu glavu od posla, ali i trgovci u farbarama, gde je potražnja boje za krečenje u znatnom porastu. Većina se opredeljuje da stan uredi higijenskim krečenjem, koje je i najjeftinija varijanta, dok se sve ređe traže moleraji sa posebnim zahtevima, dekorativnim elementima, gipsanim radovima...

Po opštoj računici, za krečenje, kao i za farbanje stolarije u stanu od 50 kvadratnih metara, potrebno je, uz "ruke", izdvojiti oko 40.000 dinara. Ako se sve to radi u sopstvenoj režiji, po sistemu "sam svoj majstor", cena je bar četiri puta niža.

- Posla ima zaista previše, a molera ni od korova - kaže Ranko Popović, vlasnik samostalne zanatske radnje. - Veliki broj majstora je posao nastavio u inostranstvu, gde su bolje plaćeni. Uglavnom odlaze "bez papira" na sezonske poslove od dva-tri meseca. Nas trojica ovde radimo od sedam do 16 časova, i ovog leta bar jednom nedeljno moramo da odbijemo ponude. Jer, zaista nemamo kada da stignemo.

U proseku, cena krečenja po "kvadratu" je od 100 do 200, pa i više dinara, u zavisnosti od zahteva, ali i kvaliteta i cene boje koja se koristi. Međutim, pri računici, potrebno je uzeti u obzir i kvadraturu zidova koji se kreče, a ne samo broj "kvadrata" stana, jer se to odnosi samo na plafone.

CENOVNIK GLETOVANjE zidova košta 150 dinara po kvm, nanošenje podloge 20, šmirglanje zidova 50, dok je farbanje radijatora 100 dinara po rebru, a stolarije od 1.500 do 3.000 po vratima ili prozoru. U farbarama, kanta od 25 kilograma boje košta od 1.300 do 1.800 dinara, valjak sa držačem staje od 500 do 1.500 dinara, četkice su od 150 do 500, glet masa od pet kilograma je 150 dinara...

Slobodan Ćirin, vlasnik prodavnice boja, već dve i po decenije naglašava da je poslednjih nekoliko godina slabija potražnja.

- Kada se setim koliko je posla bilo kada sam otvorio radnju, rekao bih da se pet puta bolje se radilo. Dolaze kupci, redovno, ili sa majstorom u društvu ili sa spiskom u ruci, pa krenemo redom. Traži se uobičajeno, ništa posebno, što govori da je ljudima stalo da odrade osnovne stvari. Jer, para se ima samo da se dovede u red - primećuje Ćirin.

Po rečima Ankice Jankov, koja se majstorom dogovorila da joj uz njegov materijal okreči stan za 170 dinara po kvadratu, trošak se isplati.

- Ako se suprug i ja, pa sve uz pomoć komšije i kuma, prihvatimo posla, krečićemo najmanje nedelju. Ovako, majstori sve urade za dan-dva - kaže Ankica Jankov.