Stanivuković je danas u sudu objasnio da je cijela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, gdje je došlo do napada, bila izazovna i sa tenzijama.

Govorio je o prijetnjama Lukača na sjednici da "dođe do njegovog mjesta" i da će "završiti kao zastavice " i podvukao da je to kod njega stvorilo osjećaj ugroženosti.

Sudija ga je upitao da li je osjećao ugroženost i da su mu uskraćene slobode samo tada, zbog tih izjava, a Stanivuković je kazao da jeste.

Jovan Čizmović, Lukačev advokat, pitao je Stanivukovića zašto je onda prišao Lukačevom mjestu, a Stanivuković je rekao da je u pitanju "srpski inat".

Lukač je aktuelnog gradonačelnika Banjaluke u Sudu upitao i da li se osjećao ugroženim u međuvremenu, ili trenutno, na šta je Stanivuković odgovorio da se ne osjeća ugroženim.

Stanivuković je govorio i o povredi koju je tada zadobio ističući da je "mnogo veća bila količina pritiska i stresa".

Po završetku Stanivukovićevog svjedočenja, on i Lukač su se rukovali u sudnici. Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište biće pozvani ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, bivši ministar pravde Anton Kasipović, a biće saslušan i Lukač.

Optužnica Lukača tereti za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu. U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske, održavala deveta posebna sjednica.

U toku sjednice je Stanivuković, kako se navodi, predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO, koje je on polomio i bacio na pod.

Dodaje se da je Lukač više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

"Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: 'Još jednom, još jednom, majmune', nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u lice. Na taj način mu je nanio povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne", navodi se u optužnici, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.