Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je u Srpskoj situacija stabilna i pod kontrolom, te da se prati stanje vodotoka, kao i da se sve informacije sa terena blagovremeno analiziraju i preduzimaju mjere na zaštiti ljudskih života i imovine.

Prema njegovim riječima, na području Zvornika i Bijeljine situacija je očekivana, u danima vikenda plavni talas će se spuštati u taj dio, pa se može očekivati da Drina poplavi niže dijelove naselja u Zvorniku na Terminalu. Naglasio je da je nekoliko objekata zaplavljeno od Drine i rijeke Hoče i dio vikend-naselja u Janji.

"Velika je količina vode u rijeci Savi i otežano je ulijevanje Drine, što može imati za posljedicu da se Drina dodatno izlije u dijelu Janje i Popova, ali ništa alarmantno", kazao je Novitović, dodajući da je vodostaj Une, Sane i Vrbasa u porastu, da se situacija prati i sve nadležne službe su blagovremeno preduzele zakonom propisane radnje. On je naveo da je na području Hercegovine stabilno stanje, prestale su padavine, nema prijetnji ni rizika, a što se tiče Foče, vodostaj rijeke Drine je u opadanju, Ćehotina ima rast i blago izlivanje na dijelu ušća, ali nema ugroženih objekata.

Prema njegovim riječima, u Rudom Lim i dalje ima izuzetno velik vodostaj i veliki dotok vode, ali nema ugroženih objekata niti života.

Na području Zvornika voda se ulila u osam kuća na području naselja Terminal u Karakaju i u dvije kuće u Srednjem Šepku, ali trenutno vodostaj Drine stagnira i blago opada, do ulivanja vode je došlo u toku noći jer je maksimalni protok na Hidroelektrani "Mali Zvornik" iznosio 2.390 kubnih metara u sekundi, što je izazvalo porast vodostaja.

Drina se ranije izlila na poljoprivredno zemljište u naseljima Roćević, Šepak i Tršić, ali za sada nema opasnosti da se prelije preko magistralnog puta Zvornik - Bijeljina u naselju Tršić.

Mještanima je pružena pomoć da iznesu namještaj iz prizemlja svojih kuća, dovezene su i raspoređene vreće s pijeskom, angažovane su i teške mašine za pravljene odbrambenih nasipa kako bi šteta bila što manja.

Takođe, trudnica i još tri lica evakuisani su u noći sa četvrtka na petak iz kuće koju je voda opkolila u vikend-naselju u Janji kod Bijeljine, rečeno je iz Vatrogasne jedinice. "Vode Srpske" uvele su vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije - Sektor jedan, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Srbiji u petak rano ujutro zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Većina vodostaja na vodnom području Save u Federaciji BiH je u opadanju, a s obzirom na to da su za naredne dane prognozirane uglavnom snježne padavine, očekuje se stabilna hidrološka slika. Hidrološke stanice Ilidža, Reljevo, Visoko, Ključ i Sanski Most ispod su kota na kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija.

Kako ističu, usljed dotoka sa podslivova Une, Vrbasa, Bosne, kao i uzvodnog dijela sliva, Sava trenutno bilježi porast vodostaja na hidrološkim stanicama Svilaj i Grebnice, u odžačkoj i srednjoj Posavini.

Teška situacija je u Rudom, ali se nakon teške i neizvjesne noći Lim postepeno povlači u svoje korito, a stanovnici nekoliko naselja pripremaju se za zbrajanje štete. Prema riječima načelnika Opštinskog kriznog štaba u Rudom Marka Pjevčevića, poplavljeno je 20 manjih pomoćnih objekata, šupa, štala za stoku, ali životinje su na vrijeme izmještene, a jedna porodica je evakuisana iz Starog Rudog zbog bojazni da bi voda mogla ući u njihovu kuću.

"Nije bilo opasnosti po ljudske živote i stambene objekte, što je najbitnije. Pod vodom su i dijelovi malinjaka i drugih poljoprivrednih površina, a sve ostalo je u redu. Voda se povlači, oko 13 centimetara je niža, a očekujemo da dodatno padne jer su padavine stale, a i u Srbiji je rijeka opala oko 20 centimetara i taj talas opadanja mi tek treba da osjetimo", rekao je Pjevčević federalnim medijima.

Obrvena, Staro Rudo, Mrsovo, Helići, Mioče i Uvac, naselja na obalama Lima, bila su najugroženija, pa je za dio opštine Rudo proglašeno vanredno stanje. Nakon potpune stabilizacije stanja iz štaba najavljuju da će komisija za procjenu štete izaći na teren.