Optužnica ga tereti za fizičko i psihičko zlostavljanje nekolicine pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, te nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima.

U optužnici se detaljno navode djela koja se Begiću stavljaju na teret, pa se tako pominje kako je u više navrata nečovječno postupao prema zatvoreniku Đ.V., koji je bio zarobljen u objektu Tvornice praškastih proizvoda u mjestu Ćoralići nadomak Cazina.

"Iz hale u kojoj su se nalazili zatvorenici Begić je prozvao Đ.V., te ga izveo u  hodnik, gdje su se nalazila još tri nepoznata vojnika. Osumnjičeni je sa jednim vojnikom stao sa jedne strane zida, dok su druga dva vojnika stala sa druge strane zida, da bi zatim bacili Đ.V. u sredinu i počeli ga tući. Osumnjičeni ga je tukao drvenom palicom po cijelom tijelu, dok su ga ostali vojnici udarali šakama i nogama, što je sve trajalo oko pola sata, nanoseći oštećenom mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu", navodi se u tekstu optužnice.

Dalje se ističe kako je u drugom slučaju optuženi udario Đ.V. čahurom tenkovske granate u glavu te ga onesvijestio, a u drugom slučaju ga je tjerao da se tuče sa zarobljenikom D.H. Također, Begić je optužen i da je nečovječno postupao sa drugim zarobljenim pripadnicima NO APZB, te ih tukao rukama, nogama, puškom i željeznom šipkom, te im tako nanosio duševne i fizičke patnje.

"Osnovanost sumnje da je Begić izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret proizlazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka. Dalje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću, te se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji", navodi se u saopćenju Tužilaštva USK.