Novitović je istakao da se, od kada je Republički hidrometeorološki zavod izdao crveni meteoalarm, konstantno radi u koordinaciji i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem i ministrom unutrašnjih poslova Sinišom Karanom.

On je rekao da će sastanak užeg tima, koji će dati prijedlog odgovora u slučaju da se ostvare meteorološke prognoze, biti održan sutra u 11.00 časova.

"Moramo napraviti plan djelovanja. Analiziraćemo kako je koja lokalna zajednica sprovela preventivne mjere, ali i plan odgovora u slučaju da se najave meteorologa obistine", pojasnio je Novitović.

On je rekao da je Republički hidrometeorološki zavod objavio crveni meteoalarm kao upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuje velika količina padavina.

Novitović je naveo da se očekuje da će u Hercegovini pasti više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, a na području Sarajevsko-romanijske regije više od 150 litara.

"Za nas je zabrinjavajuća prognoza da se u Crnoj Gori, u nekim dijelovima, očekuje više od 400 litara po metru kvadratnom i da će se sve sliti u rijeku Drinu", rekao je Novitović.

On je naveo da je sva oprema dodatno provjerena i da je ispravna, te da su i lokalne zajednice u obavezi da sve svoje resurse pregledaju, provjere i stave na raspolaganje.

"Mi imamo dovoljno kapaciteta i opreme da odgovorimo ovom izazovu, ali je prva odgovornost na građanima. Na njima je da na najadekvatniji način zaštite svoje živote i imovinu", rekao je Novitović i dodao da će Civilna zaštita djelovati prema prioritetima.

Novitović je rekao da su u preventivne aktivnosti, ali i u aktivnosti pripreme odgovora u slučaju da se prognostičke najave obistine uključeni i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković, kao i neki ministri.

On je podsjetio da Vlada Republike Srpske godinama ulaže u Republičku upravu civilne zaštite, te da i lokalne zajednice u kontinuitetu ulažu u svoj sistem zaštite i spašavanja.