Ovo se navodi u izvještaju Globalne inicijative protiv tranzicionog organizovanog kriminala koja je detaljno proučila tržište narkotika u 16 zemalja.

Kako se navodi u ovom izvještaju, umjesto da drogu prebacuje direktno u Evropu, koje je ujedno i najveće tržište, ovaj kartel je primoran da to sa čini preko afričkih zemalja poput Južne Afrike, Mozambika, Kenije i Tanzanije.

Podsjetimo, Danijel Kinahan je blizak saradnik Edina Gačanina, koji je u novembru uhapšen u Dubaiju, u sklopu velike globalne akcije.

Saradnja Gačanina sa Danielom Kinahanom, vođom irske mafije, traje više od decenije. Naime, Kinahana je upravo uz pomoć svojih balkanskih poslovnih partnera švercovao tone i tone kokaina u Evropu.

Ljubav prema "plemenitoj vještini", kako mnogi nazivaju boks, bila je jedna od spona za neobično prijateljstvo naizgled nespojivih ljudi, balkanskog, tačnije bosanskohercegovačkog narko bosa Edina Gačanina, zvanog Tito i neprikosnovenog vođe irske mafije Daniela Kinahana.

Zanimljivo, ali povezanost Gačanina, Kinahana te poznatih mafijaša Rafaela Imperialea i Riduana Taija, prvi put je raskrinkana 2017. godine, kada je doušnik DEA vidio pomenutu grupu na proslavi vjenčanja Daniela Kinahana, u hotelu Burdž al Arab.

Amerikanci su ovu informaciju proslijedili nizozemskim istražiocima, sugerišući da ova grupa posljednjih deset godina vrlo vjerovatno kontrolisala uvoz kokaina u vrijednosti od čak 30 milijardi evra i to preko luka Roterdam i Antverpen.

Neki drugi eksperti za borbu protiv nakrotika tada su odbacili ovu cifru kao nerealnu, uprkos činjenici da su se preko ovih luka prošvercovale ogromne količine droge.