U ovom trenutku, od devet ministarstava, koliko ih ima u Savjetu ministara BiH, prema nezvaničnim informacijama, poznata su imena šest ministara, pa bi tako Zoran Tegeltija iz SNSD-a trebalo da preuzme Ministarstvo finansija i trezora.

Osim tog ministarstva, SNSD-u su pripali i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zatim Ministarstvo bezbjednosti, a u dogovoru sa strankama "osmorke", ova stranka trebalo bi da dobije i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Osim Tegeltije, izvjesno je da će Staša Košarac ostati na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, dok još nije poznato ime budućeg ministra bezbjednosti, a jedan od ozbiljnijih kandidata za tu funkciju je Milan Tegeltija, nekadašnji predsjednik VSTS-a, mada se spominje i ime Nenada Nešića, predsjednika DNS-a, što je malo vjerovatno.

"Načelno je pravilo da se stranke jedne drugima ne mješaju u izbor kadrova, ali kada je Savjet ministara BiH u pitanju, uvijek su se miješale, i tu treba postići dogovor, odnosno da ministri budu oni koji su svima prihvatljivi, a sad je pitanje koliko su Tegeltija ili Nešić prihvatljivi SDP-u, NiP-u ili Našoj stranci", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH, dodajući da će vlast formirati najmanje 15 partija te da će biti vrlo teško sve uskladiti.

Kada je riječ o ostalim ministarstvima, takođe prema nezvaničnim informacijama, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, trebalo bi da preuzme Ministarstvo spoljnih poslova dok bi Zukan Helez iz SDP-a mogao na čelo Ministarstva odbrane BiH.

U Ministarstvo transporta i komunikacija BiH trebalo bi da zasjedne Edin Forto, predsjednik Naše stranke, ali se onda otvara pitanje ko će preuzeti Vladu Kantona Sarajevo, a sve glasnije se govori da u ovoj stranci postoje potpuno različita viđenja u vezi s pitanjem kadrovske politike.

Što se tiče HDZ-a, ovoj stranci, pored mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, pripašće i Ministarstvo pravde BiH te Ministarstvo civilnih poslova BiH, a Tonka Krešić Gargo, dugogodišnja savjetnica Dragana Čovića, lidera HDZ-a, mogla bi preuzeti pravdu, mada nije isključena mogućnost da aktuelni ministar Josip Grubeša ostane na toj funkciji, a da Krešić Gargo preuzme civilne poslove.

Što se tiče dalje procedure formiranja Savjeta ministara BiH, Krišto bi u narednih 30 dana trebalo da obavi konsultacije sa strankama koje će činiti vlast i predloži ih za imenovanje.

Osim devet ministara, Krišto će morati da predloži i devet zamjenika ministara koji ne smiju biti iz istog naroda kao i ministar, što svakako komplikuje kadrovsku križaljku.