Kako navode iz Tužilaštva BiH oni su vrijeme rata i oružanog sukoba bili pripadnici Teritorijalne odbrane RBiH i postupali su protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba srpske nacionalnosti za vrijeme rata, te da su njih dvojica nastanjeni u Hrvatskoj.

"Oni se terete da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u Serdarima kod Kotor Varoša 17. septembra 1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodice Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću", navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da su nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz tog oružja, ubili civile i to sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza", navode iz Tužilaštva BiH i dodaju da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.