"Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10. Preostala su tri delegata, od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira", rekao je Nermin Nikšić, lider SDPa nakon sastanka koji je, zajedno sa liderima NiPa i Naše stranke, održao sa delegacijom HDZ-a. 

Za većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH potrebno je 12 delegata, koji su praktično ključ za formiranje vlasti, jer većina u Predstavničkom domu bez većine u Domu naroda praktično ne vrijedi ništa, jer svaka odluka može da se blokira. 

Dragan Čović, predsjednik HDZa, nakon sastanka rekao je da mu se čini da su se složili o konceptu te da je primarno razgovarano o tome da naredne četiri godine bude "stvarna koalicija koja će partnerstvo upražnjavati". 

On je istakao da je programski osnov ključ svega ali da će se razgovori nastaviti i sa drugima. 

"Razgovarali smo na način da smo analizirali tu većinu na svim nivoima. Kroz predstavnički, građanski dio i onaj u domovima naroda kako bismo dobili onu legitimnost u predstavljanju jednog i drugog naroda. Razgovarali smo o koaliciji, programskom osnovu kao ključu svega i iznijeli smo jedan detalj, a to je da u tom programskom dijelu prije svega imamo euroatlantski dio, vanjsku politiku, drugi dio funkcionisanje pravne države i treći dio ekonomskosocijalni aspekt onoga što bi se radilo", rekao je Čović. 

Takođe, rekao je da će do kraja iduće sedmice pokušati definisati programsko djelovanje, nakon čega bi se moglo razgovarati o potencijalnom kadriranju te da je politika HDZa takva da treba biti balans između dama i gospode. 

Govoreći o Savjetu ministara BiH, Čović je rekao da o tome nije bilo govora te da će za sedam dana razgovarati sa SNSDom o tome i da će načelo isto biti programsko. 

Kada je riječ o SDP-u, NiP-u i Našoj stranci, u ovom trenutku te tri partije koje zastupaju interese osam partija koje su još ranije potpisale sporazum, imaju 13 poslanika u parlamentu BiH te 39 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

"Smatram da smo napravili značajan iskorak. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti s ovim dijelom priče", rekao je Nikšić, koji je na pitanje o formiranju vlasti na nivou BiH rekao da će razgovarati i sa SNSDom, ali i sa opozicionim partijama u Republici Srpskoj. 

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, rekao je da se nada da noviji pristup i jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima, napokon može smanjiti taj prostor populizma. 

"Iz populizma mogu profitirati samo interesne grupe i pojedinci, a naši kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će koristi imati svaki građanin ove zemlje jednako na cijelom prostoru BiH", rekao je Konaković. 

On je nakon završetka sastanka rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani i sa što manje bilo čijeg intervencionizma, pa i međunarodne zajednice.