Svrha strategije je da se uvežu zemlje članice i nečlanice EU i da zajedno rade na rješavanju problema koje nijedna od zemalja sama ne bi mogla da riješi.

"Zemlje i regioni se suočavaju s izazovima koji ne poznaju granice poput zagađenja, klimatskih promjena, nezaposlenosti ili nedostatka povezanosti. Njihovi građani zaslužuju politike i akcije koje nude mogućnosti zaštite njih i njihove životne sredine na pravičan način svuda", naglašeno je na stranici Evropske komisije.

Kroz praksu se pokazalo da su makroregionalne strategije pogodan institucionalni okvir da bi lakše rješavali zajedničke probleme, za razliku od bilateralnih odnosa koji nisu najbolje rješenje za probleme koji uključuju više zemalja.

"Strategije predviđaju i omogućavaju bolju saradnju u makroregionima. Političari rade mimo granica, sektora i nivoa upravljanja. Makroregionalne strategije služe kao otvorene i pogodne platforme za strateško umrežavanje. Pomažu u koordinaciji zajedničkih politika i akcija izvan fizičkih ili psiholoških barijera. Širok spektar ljudi radi zajedno na tematskim platformama i procesima kako bi definisali konkretne planove koji na kraju oblikuju saradnju na terenu", kažu u Evropskoj komisiji.

Makroregionalne strategije EU, takođe, imaju koristi od širokog spektra učešća zainteresovanih strana, tako što u svoj rad uključuju predstavnike građanskog društva, medije, mlade i druge društvene grupe i slojeve. 

U Evropskoj komisiji naglašavaju da za period 2021-2027. planiraju veliki broj projekata u sva četiri makroregiona.