Tomas Bah, predsjednik MOK-a, kaže da bi Rusima moglo da se vrati pravo na učestvovanje ukoliko jasno ne podržavaju rat u Ukrajini.

Podsjetimo, MOK je suspendovao sve ruske sportiste do daljnjeg. prenosi B92.

"Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate. Tu dolazimo do naše dileme – rat nisu počeli ruski sportisti, ali smo vidjeli da neke vlade nisu željele da poštuju autonomiju međunarodnog sporta", izjavio je Bah.

On objašnjava da su zbog toga uslijedile suspenzije, odnosno kako bi se zaštitila autonomija i kako bi MOK ostao "za volanom".

"Zbog toga, sa druge strane, moramo i da motrimo na to kako možemo da kompletiramo našu misiju i vratimo sve sportiste u protokol, u kojem god formatu", dodao je proslavljeni Nijemac.

Bah je dodao da se ništa još nije promijenilo i zabrana ruskim sportistima je i dalje na snazi, ali je nagovijestio da nije sve izgubljeno za naredne Olimpijske igre u Parizu 2024.

"Nema promjena u našim preporukama, zahvalni smo svim međunarodnim federacijama koje ih poštuju. Olimpijski pokret ima misiju mira, tako da moramo da vidimo kako možemo da doprinesemo miru. Mislim da je naše najveće moguće dostignuće da Olimpijske igre i sport budu nešto što će nastaviti da ujedinjuje ljude i čovečanstvo", podvukao je Bah.