Premijer Edin Forto je najavio da je riječ o prvom paketu mjera koji obuhvata novembar i decembar, te da će se u skladu sa razvojem situacije razmatrati i novi potezi Vlade Kantona Sarajevo.

„Ovim paketom mjera obuhvaćeno je ukupno 43.000 najugroženijih stanovnika sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo kako bi premostili nadolazeću zimu. Riječ je o troškovima energenata za grijanje za novembar i decembar. Mjerama je obuhvaćeno 39.000 osoba koje primaju minimalnu penziju. Zatim 2.500 korisnika socijalne pomoći iz evidencije resornog ministarstva, te 1.500 osoba iz boračke populacije, sa po 50 KM za novembar i 50 za decembar mjesec“, rekao je Edin Forto.

Takođe, istaknuto je da je putem robnih rezervi Vlada Kantona Sarajevo je nabavila alternativno gorivo, odnosno lož ulja i maziva u slučaju prekida snabdijevanja plinom.

„Bolnice, zdravstvene ustanove, škole i ustanove socijalne zaštite ne treba da se brinu jer ćemo u svakom scenariju obezbijediti grijanje. U odsustvu sistemskih mjera sa federalnog nivoa Vlada Kantona Sarajevo je poduzela nove mjere kao odgovor na poskupljenja i inflaciju“, rekao je Forto i podsjetio da je Sarajevo specifično jer je najviše ovisno o plinu za razliku od ostatka BiH.

Juče je u Kantonu Sarajevo zbog niskih temperatura počela sezona grijanja za građane priključene na sistem Toplana.