Po optužnici koja ga, uz drugooptuženog Željka Slijepčevića, tereti za mučenje zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i nečovječno postupanje prema njemu kao ratnom zarobljeniku, sud je donio oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je Ćurguz počinio krivično djelo.

Ćurguz je, podsjetimo, nekadašnji predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

Podsjetimo, Ćurguz i Slijepčević optuženi su za okrutno postupanje i mučenje prema pripadniku HVO Orašje I.S, koga je, kako je saopšteno iz brčanskog tužilaštva, prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske (VRS).

"Oni se terete da su, kao pripadnici 11. Kozarsko-Dubičke brigade VRS, I.S, koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću, vezanog udarali po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Kako su dodali, prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik štaba brigade i drugooptuženi Slijepčević, referent za bezbjednost, optuženi su da su kao saizvršioci, mučili, te nečovječno postupali i nanosili velike patnje zarobljenom.

Ćurguz je, dakle, nepravosnažno oslobođen od optužbe, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo, dok je postupak protiv Slijepčevića početkom ove godine razdvojen zbog bolesti optuženog.

"Po prijemu pisanog otpravke oslobađajuće presude, Tužilaštvo će izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta", naveli su iz Tužilaštva.