"Kome to smeta i ko je i zašto naredio da se te slike uklone", upitala je Lazarevićeva juče na Zalazju, kod Srebrenice.

U tom mjestu služen je parastos kod Spomen-kosturnice ubijenim i poginulim u dva posljednja rata, te su prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine, a položeno je cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 30 godina od ovog zločina.

Lazarevićeva kaže da poštuje sve žrtve, ali da treba da i drugi poštuju srpske žrtve ukoliko ima želje za zajedničkim životom u BiH.

"Bez procesuiranja zločinaca nema povjerenja i pomirenja jer nisu se Srbi sami pobili. Zna se ko je to uradio", ističe Lazarevićeva, a prenosi Srna.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Srbije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, izaslanik Vlade Republike Srpske Milan Torbica i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, kao i predstavnici više udruženja proistaklih iz proteklog rata.

Vulin je upitao zašto na današnjem obilježavanju na Zalazju nije bilo predstavnika međunarodne zajednice, a dan ranije su svi bili u Potočarima na bošnjačkoj komemoraciji.

"Srpski bol ne zanima nikoga, niko se ne okreće i za crnim maramama srpskih majki, niko neće da pusti nijednu suzu", rekao je Vulin.

Grujičić kaže da predstavnici međunarodne zajednice nalaze izgovor da ne dolaze da odaju poštu vojnicima, iako je u ovim selima nastradalo više civila nego vojnika, koji su iz nužde za odbranom postali vojnici.

On je poručio da se mora prenositi na mlađe šta se stvarno događalo, ko je pobio ove ljude, da im se ne bi ponavljale tragedije kao što su se već ponavljale o čemu svjedoče dva spomenika iz dva rata u kojima su sahranjeni Srbi ubijeni od istih dželata i njihovih potomaka od kojih niko nije odgovarao.

Članovi porodica poginulih i nestalih, ogorčeni na pravosuđe, kažu da prođe 30 Petrovdana, a pravde za ubijene Srbe nema.

Staka Cvjetinović ističe da su joj bivše komšije Bošnjaci "pričali da su njenog muža Ivana unakaženog doveli u Srebrenicu i vodali ulicama da pokažu kako izgleda ćetnik".

"Ubijen je u logoru, a niko odgovarao nije. Nema pravde za Srbe i mladima treba prenositi šta se dešavalo, da znaju da im se to ne ponovi", rekla je Cvjetinovićeva.

Veljko Vasić teško je ranjen na Petrovdan prije 30 godina na Zalazju i ostao je lice s invaliditetom.

"Na nas 40 napalo je više od 1.000 vojnika. Nastao je haos. Ranjen sam i ostao u potkrovlju jedne kuće. Niko za to nije odgovarao, a moj ostatak života kao invalida izgubio je smisao", priča Vasić.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, istakao je na Twitteru da se navršilo 30 godina kako su muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima i da ni za ovaj zločin niko nije odgovarao.